Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
qqlca podepnij pod vaga jeśli nie będzie jakichś anomalii z danych czujnika to raczej nie jego wina, uwalony czujnik może powodować [mulenie] (jeśli jego wskazania są zaniżone np. wskazuje temperaturę 5 stopni i ECU zwiększa mieszankę i czas wtrysku a zbyt bogata mieszanka powoduje mulenie na gorącym silniku i zawyżone spalanie o kilka litrów) albo [szarpanie/problemy z zapaleniem/zapalanie, zduszenie i zgaśnięcie silnika] tylko na zimnym (w przypadku gdy czujnik się zawiesi np. na 90 stopniach czyli wskazania silnika rozgrzanego dawka zubożona i krótsze czasy wtrysków=brak ssania i szarpanie występuje rano na zimnym silniku)może wiecie czy czujnik temperatury może powodować mulenie samochodu, szarpanie podczas przyspieszania?
rat4 podpinałem pod vaga już wiele razy. Odczyty temperatury były ok, na vagu 88 stopni na zegarach 90.podepnij pod vaga jeśli nie będzie jakichś anomalii z danych czujnika to raczej nie jego wina
Świece wymieniałem, od tego zacząłem. Oryginalne NGK takie jak są dedykowane, 3 elektrodowe. Kopułka, palec i przewody też wymienione (kopułka i palec - Bosh, przewody jakiś niemiecki zamiennik, nie chińska podróbka).Stosuj tylko 3 elektrodowe świece jakie podaje fabryka.
no i dobrze masz bo na zegarach zawsze 90º pokazuje wcześniej niż tak naprawdę masz w rzeczywistości,że wskazówka jest już na 90º a dolna rura zimna. Dopiero po jakimś czasie rura robi się ciepła, a wskazówka cały czas na 90º.