Polo 86c2f by JSM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
JSM
Raczkujący
Raczkujący

Polo 86c2f by JSM

Post autor: JSM »

Witajcie, dłuuugo zastanawiałem się nad wrzuceniem tematu tutaj. Co nieco udało mi się zrealizować więc pokażę efekty, nad którymi pracowałem w zimę.

Jak to się zaczęło, kilka słów wstępu. Polówka znana od małego, dziadek mojego przyjaciela, z którym chodziłem od podstawówki do jednej klasy, zawsze woził się tym Polo. Kiedy za gówniarza oglądało się projekty na vwzone, zawsze mówiłem mu, że ma dać znać, jak będzie na sprzedaż. Mijały lata, zrobiłem prawko, kupiłem jeden samochód, drugi, trzeci, czwarty (którym do tej pory jeżdżę). Dziadek przez te wszystkie lata nie myślał o zmianie samochodu. Niestety bodajże w lipcu 2013 roku zmarł i Polunia kurzyła się w garażu, kiedy to jego wnuczek zadzwonił, że może mi ją sprzedać za symboliczną kwotę, bo wie, że w moich rękach nie pójdzie na żyletki, tym bardziej, że przebiegu ma nieco ponad sto tysięcy, bez zastanowienia stałem się jej posiadaczem :cool2:

Model: 86c2f
Rok produkcji: 1994
Liczba furtek: 3
Silnik: 1.3 AAV 55KM
Kolor: Indigoblau perl - granatowa perła LB5N
Koła: BBS RM 15" przód: 6,5J 165/45/15 tył: 8J 175/50/15 ET33

Wyposażenie:
:arrow: typowy golas, wersja FOX

Przeprowadzone zmiany:
:arrow: licznik z obrotomierzem
:arrow: tunel środkowy
:arrow: klapa schowka pasażera
:arrow: kit 80/60 TaTechnix
:arrow: poprawki blacharskie (usunięcie rdzy z nadkoli)
:arrow: odświeżenie powłoki lakierniczej
:arrow: konserwacja podwozia, podłużnic itd.
:arrow: zaklepanie rantów tył
:arrow: BBS RM (malowany rotor na waniliowy, polerka rantów, + dokupienie dwóch nowych 2" na tył)
:arrow: białe kierunkowskazy DEPO (rozcięte i pomalowane na czarno)
:arrow: ciemne lampy przód
:arrow: dorzucona oryginalna popielniczka z zapalniczką
:arrow: nowe słoneczniki
:arrow: czarny znaczek przód i tył
:arrow: nowe tarcze hamulcowe Brembo + klocki Ferodo
:arrow: zbiornik płynu spryskiwaczy z Passata B2 ukryty w podszybiu
:arrow: oryginalne halogeny Hella dedykowane do 86c2f z oryginalną wiązką
:arrow: wygłuszenie matami boczków tył, kanapy tył i bagażnika + włóknina na tylne kielichy
:arrow: nowe lampy Hella tył z G60/GT (ciemny kieurnek)
:arrow: nowe kierunkowskazy boczne DEPO
:arrow: materiałowe siwe boczki przód, tył + siwa półka bagażnika bez głośników
:arrow: wygładzony zderzak przód
:arrow: dokładka zderzaka Corsa C
:arrow: nowa zaślepka podszybia
:arrow: radio JVC + głośniki Magnat Car Fit Style 87

i masa pierdółek typu kompleksowe pranie tapicerki razem z wykładziną (szkoda było wyrzucać ori foteli ze względu na to, że od nowości były na nich pokrowce), wymiana krzywego fotela przód, błotnika lewego, wymiana olejów z filtrami, uszczelniacza skrzyni biegów, przewody hamulcowe, bak paliwa, przewody paliwowe, wahacz, kompletne czyszczenie komory silnika itp.

Planowane zmiany:
:arrow: gwint (przód musi zejść niżej)
:arrow: kierownica + naba + jakaś gała
:arrow: wstawienie reperaturek z Golfa 1 (tylne felgi są na styk)
:arrow: SWAP ?
:arrow: siwy dywan
:arrow: porządek w komorze silnika
:arrow: i wiele wiele pierdółek które wyjdą w praniu

Trochę zdjęć:
Od początku prowadzona dokumentacja :D
Obrazek

Graty do wnętrza, czyli uzupełnianie wyposażenia:
Obrazek Obrazek

Wymiana części eksploatacyjnych:
Obrazek

Przed założeniem kitu wszystko wyczyszczone do gołej blachy + nowa powłoka:
Obrazek

Udało się dorwać oryginalne: (dzięki kerst)
Obrazek

Pierwsza rozbiórka i ocena stanu blachy, było ok, więc dogłębne czyszczenie i nowa warstwa zabezpieczająca. Podłużnice, podłoga, błotniki od wewnętrznej strony, wszystko skręcone na nowych śrubach:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Komora jeszcze nie skończona, zaślepka się robi ;)
Obrazek

'Zestaw małego tunera':
Obrazek Obrazek Obrazek

Koła:
Obrazek
Pierwsze przymiarki na nowych rantach (jeszcze stary kolor felg - takie zakupiłem):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety nie mam za dużo zdjęć złożonego Polówki z racji tego, że cały czas coś poprawiam itd ;) Wymyję, nawoskuję i porobię porządne foty, a nie takie ulepy z telefonu ;)
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
T
Tajg3r
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Tajg3r »

Kolega leci z grubej rury z Polówką. :D Gratki, bo idziesz w odpowiednim kierunku jak na razie. :D
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ładnie zrobiona :)

tylko coś halo kiepsko siedzą..
Awatar użytkownika
JSM
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Marcin86c""]ładnie zrobiona :)

tylko coś halo kiepsko siedzą..[/quote]
Na każdym zdjęciu niestety zderzak jest źle założony, stąd wygląda, jakby za bardzo odstawał. Miałem małe przygody i muszę jeszcze to poprawić.
Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ok teraz rozumiem
bRq polecił mi kiedyś wymianę ślizgów zderzaka na takie z golfa 3, podobno mocniejsze i dostępne, masz dokładkę wiec ta informacja może ci się kiedyś przydać
Awatar użytkownika
piotmag
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: piotmag »

bardzo ładny egzemplarz.
Awatar użytkownika
Wojciechus

Post autor: Wojciechus »

świetny projekt, zrobiony tak po mojemu, czyli ładne zadbane autko plus kilka smaczków, ładne kółka i szczena się cieszy :) Dobra robota i bardzo ładny egzemplarz trafiłeś :) (jestem w szoku, że halogeny masz nówki) :)
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

Warto było czekać aż w końcu będzie na sprzedaż :). Nawet fajnie pasuje kolor RM do koloru auta ale jednak z przodu przydał by się rant 1,5 .
Obrazek
Awatar użytkownika
JSM
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Marcin86c""]ok teraz rozumiem
bRq polecił mi kiedyś wymianę ślizgów zderzaka na takie z golfa 3, podobno mocniejsze i dostępne, masz dokładkę wiec ta informacja może ci się kiedyś przydać[/quote]
O dzięki wielkie, będę musiał pomyśleć coś na ten temat :)

[quote=""Kuba""]Warto było czekać aż w końcu będzie na sprzedaż :). Nawet fajnie pasuje kolor RM do koloru auta ale jednak z przodu przydał by się rant 1,5 .[/quote]
Od początku miał być, miałem już nawet wylicytowany za dobre pieniądze, używane, sprzedawca coś namotał, że niby przy pakowaniu okazało się, że jeden z nich jest pęknięty i nie może sprzedać. Przypuszczam, że wylicytowana cena była dla niego za niska i puścił bokiem :/
Obrazek
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

Wojciechus halogeny nie sa nowki odkupil moje ale szkla sa jak nowe :P fajnie ze pokazales polo na forum teraz czas na swap hamulcy moze z g40 mam jak cos na sell i silniczek jakis :D
Awatar użytkownika
Wojciechus

Post autor: Wojciechus »

[quote=""kerst""]Wojciechus halogeny nie sa nowki odkupil moje ale szkla sa jak nowe :P[/quote]

to szacun za stan tych kloszy :) serio dałem się nabrać, wyglądają jak prosto z pudła :)
Awatar użytkownika
Przema$
Początkujący
Początkujący

Post autor: Przema$ »

[quote=""Wojciechus""]to szacun za stan tych kloszy :) serio dałem się nabrać, wyglądają jak prosto z pudła :)[/quote]

jak się umie i chce to nawet że tak ujmę zdewastowane mogą wyglądać jak nówki jak u mnie po polerce szkła :P
Obrazek
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

Przema$ a no dokladnie :) ale te ktore sprzedalem tak ja sa na zdjeciu tak byly zdjete z auta :) mialem 2kpl strasznie poobijany i 1 lampe ktos juz chcial reanimowac ale tez poszly na zolto :)
Z
Zemis
Newbie
Newbie

Post autor: Zemis »

Duży plus za pewną historię autka:) bardzo dobra baza do odnowienia i przywrócenia świetności:) ja też właśnie ze swoim G40 ruszyłem...tak małe autko a tu tyle rozkręcania. Ale jak się chce jeździć czymś cieszącym oko to jest to nieodzowne Wytrwałości i powodzenia w modach
Awatar użytkownika
JSM
Raczkujący
Raczkujący

Wnętrze wyprane, pompa hamulcowa wymieniona, wszystkie przewody, gumy, złączki, nakrętki. Na foto z tyłu wygląda opona trochę baloniasto, ale to prawdopodobnie zlewa się z wnęką nadkola. W rzeczywistości całkiem dobrze jest to naciągnięte. Nowy garaż ogarnięty, trzeba dłubać gwint, spasować zderzak z przodu, ogarnąć bagażnik no i jakiś dolot z 1.6 ABU + nowy wydech z fifką. Rozpórka kupiona, trza pomalować - udało się dorwać lepszej jakości, niż te aluminiowe TaTechnix ; D
Lotkę trzeba odkleić, psiknąć strukturą i wkleić na nowo. Brakuje też znaczka 'coupe' pod 'Polo' - jeszcze nie wkleiłem. No i wywaliłem wycieraczkę z tyłu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „86C2F”