Witam, mój problem polega na szarpnięciach w przedziale obrotów 1500-2000 zazwyczaj na 2 i 3 biegu myślałem z początku że to wina paliwa (znajomy miał podobny problem w golfie z winy słabej jakości paliwa) teraz zastanawiam się nad przeczyszczeniem przepustnicy (za co zaraz się zabiorę)
Szarpnięcia są nieznaczne ale odczuwalne auto tak "zatyka się" a po przejsciu na wyższy bieg i utrzymywaniu obrotów powyżej 2000 problem nie występuje.
Jak myślicie co to może byc? Miał ktoś taki problem?
Nie zaglądałem do świec, przepustnica była ok. Dzisiaj auto odebralem od mechanika z diagnozą aparat zapłonowy do wymiany ten się powoli sypie. No i teraz mam problem rozglądam się po allegro jutro podzwonie po szrotach. Może ktos na forum ma zbędny do sprzedania?
Mam podobny problem, potrafi szarpnąć przy około 2000 obr. zaraz po zmianie biegu na wyższy podczas przyśpieszania. Stało się to zaraz po wymianie kopułki i palca rozdzielacza. Czy możliwe, że nowa kopułka i palec nie współgra ze zużytym aparatem zapłonowym??? Aparat ma luz na wałku około 1 mm w każdą stronę. Może ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Mam to samo przedział 1000-2000 takie szarpanie jak kursanci ruszają eLkami Wczoraj wymieniane były świece i od tego czasu to się dzieje. Jakieś propozycję? Cewka zapłonowa?
Myślisz, że VAG wykaże co jest nie tak? A może być tak, że szarpie bo tankowałem z kanistra i mógł się zapowietrzyć bak? Tankowałem w ten sam dzień co świece wymieniałem.
Objawy
Szarpanie, nierówne przyspieszanie, trudność utrzymania stałych obrotów... np. jechanie na 4 biegu ze stałą prędkością 80km/h sprawia problemy; odczuwalne jest poszarpywanie... przy przyspieszaniu i zwalnianiu nie jest to takie odczuwalne; no i przede wszystkim błąd wykazywany na VAGu :
00515 Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
16-10 Signal Outside Specifications Intermittent
czyli czujnik halla,ale nie musi jest w aparacie zapłonowym.
Podjadę jutro na komputer. A jeżeli to są kable to czy przy dodawaniu gazu powinno być słyszalne takie strzelanie? (tak mi się coś kiedyś o uszy obiło )
[quote=""blue""]Mam podobny problem, potrafi szarpnąć przy około 2000 obr. zaraz po zmianie biegu na wyższy podczas przyśpieszania. Stało się to zaraz po wymianie kopułki i palca rozdzielacza. Czy możliwe, że nowa kopułka i palec nie współgra ze zużytym aparatem zapłonowym??? Aparat ma luz na wałku około 1 mm w każdą stronę. Może ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu?[/quote]
Wczoraj coś mnie tknęło, żeby sprawdzić nową kopułkę i palec rozdzielacza. Założyłem stary palec do nowej kopułki i jak ręką odjął. Zero szarpania... wreszcie. Palec musiał być jakiś trefny.
[quote=""szwed65""]mam podobny problem.jak jade na 3 i na 4 biegu i dodaje mu gazu to slabnie a po chwili spowrotem przyspiesza co robic??[/quote]
Tu postawił bym na czujnik temperatury i ciśnienia powietrza lub zabity filtr paliwa małe ciśnienie paliwa.