Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
Tak właśnie jest. Znacie jakąś książkę, albo stronę gdzie mogę poczytać o silniku? Chciałbym zrozumieć zasadę działania. Popychacze wymienia się od góry czy od dołu silnika?
Raczej bym na to nie liczył bo chyba jest to nie do wykonania komputerowoCzy podłączając się komputerem mogę sprawdzić (prócz błędów) jakieś istotne parametry, które pomogą w diagnozie?
Procedury serwisowe zalecają wymianę jednego z drugim ale są sytuacje w których popychacze ułożą się do starego wałkaPrzeraża mnie to, że trzeba demontować wałek rozrządu oraz dodatkowo informacja na stronie wysłanej przez Marcina, że powinno się wymienić razem z popychaczami wałek rozrządu.
No i rzecz najistotniejsza jak ten wałek skręcić potem do kupy, aby nie spotkał mi się tłok z zaworem (chociaż podejrzewam, że to jest proste i wystarczy wiedzieć jak)
Tutaj się zgadza bo w 50% przy jednym i przy drugim robi się tą samą robotę.Generalnie i tak miałem zmieniać rozrząd (też nigdy tego nie robiłem) to by było 2 w jednym
Znaczy tak
Z tego co czytam to ludzie mają ten problem i im puka niezależnie czy to jest ciepły czy zimny. A u mnie w temp roboczej działa idealnie. Zalany mam Motul 10W40 (nie pamiętam jaki, ale napewno z normą VW). Olej powinienem wymienić za 4 dni i zastanawiam się czy jest sens bez naprawiania tego.