Jako że od czasu do czasu pojawiają się pytania dotyczące swapów silnika w 6N mam propozycję założenia tematu w którym można by zadawać dotyczące tego zagadnienia - po pierwsze jakie silniki włażą? ile jest przy tym roboty? jakie części są potrzebne? ile mniej więcej swap kosztował? I tu zachęta dla osób, które już tego dokonały aby podzieliły się swoją wiedzą/doświadczeniami. Jeżeli moderatorzy uważają temat za zbędny lub pomysł za nietrafiony proszę o jego usunięcie.
No to zaczynamy:
Z tego co czytałem w miarę łatwe swapy to te na silniki, które występowały w 6n a więc wszelkiej maści 1.4, 1.6 i 1.9 diesle (konwersja z benzyny na diesla to już wyższa szkoła jazdy). Podobno silniki z Polo to tzw. small blocki natomiast te np, z Golfa są juz wyższe i są problemy ze zmieszczeniem ich pod maskę?
Więcej lub dużo pracy to przełożenie silnika z innego modelu jak 1.3 PY z G40, 2.8 VR6, albo 1.8 KR z Golfa II.
Moje pytanie dotyczy tego ostatniego tzn. 1.8 KR czy ktoś już w Polsce tego dokonywał i czego to wymaga (czy wiązki, skrzynii, łap, półosi - od czego je przypasować), czy trzeba modyfikowac podłużnice ?
Przymierzam się do swapa i mam pytanie czy do VW polo 6N zmieścił by się silnik 1,8 Turbo ?? Oczywiście chodzi mi tak aby wspomaganie zostało. Zastanawiałem się tez nad 1,6 16v, co o tym sadzicie ?? Ja chyba bardziej bym wolał 1,8 bo jak już robić to porządnie. Albo macie jakiejś inne propozycje ?? posiadam VW polo 6N z 1995 r, i mam tam silnik 1,3 wiec przydał by się mocniejszy.
Zajrzyj do działu Projekty Klubowe. Tam kolega Cyprys włożył 1.8T do Polo, więc ze wszelkimi pytaniami możesz uderzać do niego. Jeśli chodzi o 1.6 16V to silnik, który był montowany w Polo GTI i będzie pasował na 100% - kwestia znalezienia silnika ze wszystkimi potrzebnymi elementami do swapa
Koszta tych dwuch przeszczepow prawie identyczne. Z ta roznica ze 1.8T ma wiekszy potencjal ale przy przekladce trzeba liczyc sie z regeneracja turbiny. Trudniej bedzie Ci znalezc 1.6 16V. Latwiej znajdziesz 1.8T wychodzil on w paru modelach. Ale tez bedzie drozszy w zakupie. Popytaj gosci z Gliwic moze oni beda cos mieli takowego. Z uwagi na dosc wysoki moment polecalbym zalozenie skrzyni z 1.8T ale tym samym trzeba by bylo dopasowac jakies pol osie. W ostatecznoscie pewnie je dorobic.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673