[9n] silnik 1.2 55KM - Dobry wybór?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bebeto
Raczkujący
Raczkujący

[9n] silnik 1.2 55KM - Dobry wybór?

Post autor: bebeto »

Witajce mam okazję tanio kupić w bardzo dobrym stanie Polówkę z takim silnikiem jak w temacie, przebieg 60tys , rocznik 2002. edycja blue czy jakoś tak. Trochę obawiam się tych silników 3 cylindrowych. Czy moje obawy są słuszne?, jak ta malutka moc radzi sobie w tym aucie? Ile toto pali benzynki? Auto będzie głównie i tak używane w dużym mieście, czsami jakiś wypad sporadyczny na trasę. Jeśli ktoś ma autko z tym silnikiem niech się wpisze. Tylko proszę nie piszcie ''słabizna'', gniot itp tylko merytorycznie oceńcie ten silnik. Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
BaTuS
2fast...
Kontakt:

Post autor: BaTuS »

zacznijmy od tego ze odradzam Ci kupno 9N i 9N3, jak już to szukac 6n2 albo rzecz jasna 6R
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

ja powiem tak - silnik teoretycznie słaby, ale da się jeździć. Oczywiście nie jest to rakieta , ale do bujania się po mieście może być. Jak na swoje parametry <55km> nawet się "zbiera". W trasie - katalogowo ma jechać 150km/h. Mi udało się uzyskać 130km/h <4 osoby na pokładzie> i mogłem go jeszcze pogonić, ale nie moje auto :P , a właścicielka siedziała koło mnie heheh Wyprzedzać się da. Co do spalania...tego Ci nie powiem bo ja nim nie jeżdżę na codzień.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""BaTuS""]odradzam Ci kupno 9N i 9N3[/quote]
dlaczego? :crazy:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

BaTuS napisał(a):
odradzam Ci kupno 9N i 9N3
no właśnie dlaczego? kolega chce kupić właśnie ten model, może mu się podoba, może chce młodsze autko...jego wybór. My mamy tylko powiedzieć jak się jeździ tym samochodzikiem, a nie zniechęcać/zachęcać na siłę do zakupu ;)
Awatar użytkownika
polo_9N
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo_9N »

Zależy jak jeździsz i czego oczekujesz. Dla mnie za słaby jest ten silnik. Ja mam 75 KM i jest to optymalnie. Do fajnej jazdy tym autem potrzeba by tak ok 100 KM. Jechałem dzisiaj Seiem 1.1 55 km i ciężko bujnąć go do 140, musiało być z górki zeby go przeycisnąć (jechałem sam). Jeśli weźniesz 4 osoby na pokład to przy takiej mocy silnika nie jedziesz komfortowo.
Znajomy mi mówił ze szwagier kupił 9N3 z 1.2l i narzeka na spalanie, porównywał z poprzednim pegeotem 1.1 i mówił ze tamten brał znacznie mniej. (ile - dokładnie nie wiem)

szczęśliwych wyborów ;]
Polo 9N TRENDLINE 1.4 TDi 75 KM
Awatar użytkownika
BaTuS
2fast...
Kontakt:

Post autor: BaTuS »

[quote=""misiek89""][quote=""BaTuS""]odradzam Ci kupno 9N i 9N3[/quote]
dlaczego? :crazy:[/quote]

bo jest to najgorszy model VW odkąd zaczęli robić Polo, bardziej awaryjnego chyba nie ma
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""BaTuS""]bo jest to najgorszy model VW odkąd zaczęli robić Polo, bardziej awaryjnego chyba nie ma[/quote]

chyba trafiłeś na jakiś lipny egzemplarz :-D moje polo jest w rodzinie od nowości (od 7 lat) i jak do tej pory to przez ten czas nic sie nie zepsuło. wiadomo że klocki, olej, opony itd. trzeba było wymienic bo to sa czesci ktore sie zuzywaja. Ale zadnych innych usterek nie bylo przez ten czas. Ja osobiscie jestem zadowolony z uzytkowania poli :good:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Ja też uważam że 9N i 9N3 wcale nie są tak awaryjne. Najlepiej to widać po ilości postów aczkolwiek na pewno jest mniej tych aut w klubie niz 6N2 lub 6N.Co do silnika to ja osobiście nie chcialbym mieć tak slabego motoru i mam tu na mysli bezpieczeństwo tzn.wyprzedzanie itd. Napewno da się tym jechać, ale uważam że skoro już wydawać sporo kasy to lepiej dolożyć troche i kupić Tdi lub benzynke 1.4 a wtedy komfort jazdy znacznie rośnie.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
b
boczk
Newbie
Newbie

Post autor: boczk »

polo_9N
Witaj zastanawiam sie nad kupnem polo 9N3 czy moglbys mi napisac jak sprawuje twoj model? Mysle nad silnikiem 1.4 tdi Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
polo_9N
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo_9N »

A więc tak,
zrobiłem na razie ok 3 tys km więc trudno mi coś powiedzieć obiektywnie.

Na początku może odrobinę przeszkadzał mi dźwięk tego silnika (3 cylindry), ale tylko na zewnątrz bo środek jest w miarę przyzwoicie wygłuszony.
Na dynamikę jazdy nie narzekam, nie mam nim gdzie szarżować więc jest ok. Jak masz na blacie ok 2200 obrotów (gdzieś tak załącza się turbina to można spokojnie wyprzedzać, przyspiesza na każdym biegu.
Na trasie spala 4,5 l ropy, średnio bierze ok 5,3l . Więc myślę, że jest przyzwoicie. (Polo 9N3 z bluemotion jeszcze mniej)
Dla mnie bardzo fajne, wygodne autko, przyzwoicie wykonane. Z tego segmentu chyba najlepszy wybór.
Cena części jest troche wygórowana. Dla porównania: napinacz paska od alternatora najtaniej mozna dostać za 260zł w mojej okolicy (inter cars 330 zł) Cena tego elementu dla bmw czy volva w granicy 100 zł.

Coś za coś. Myślę za jakbym miał kupować teraz auto to jeszcze raz bym kupił takie polo. Możliwe ze pomyślałbym nad silnikiem 1,9 130km, bo 101 nie opłaca się.
Polo 9N TRENDLINE 1.4 TDi 75 KM
m
marcin
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin »

Ja rok temu kupiłem polo9N 1.4TDI zrobiłem nią jak na razie ponad 30tys. W wakacje wybrałem się nią do Belgii z Belgii do Pragi, potem do Krakowa i do domu.. Wyszło ponad 3tys. Auto nie zawiodło, spalanie przyzwoite a czasami jechaliśmy 140-150km/h

Przez ten rok wymieniłem trzy razy olej i filtr, napinacz paska od altrnatora i pasek, [quote=""polo_9N""]napinacz paska od alternatora najtaniej mozna dostać za 260zł [/quote]
:banghead:

piasty z prawej i lewej strony i dwa razy tuleje stabilizatora (czy jakoś tak) poza tym w tej chwili mam jakiś problem z nawiewem a dokładniej z regulacją temperatury i zamknięciem obiegu.. Jeszcze nie wiem o co chodzi..
Zatarł mi się mechanizm wycieraczekprzednich i tylną klapę bagażnika, muszę otwierać z kluczyka.

Część rzeczy to zwyczajne zużycie (olej paski, piasty) inne usterki, jak w każdym kilkuletnim samochodzie, co do silnika nie mam zastrzeżeń, trochę głośny przez te 3 cylindry, ale bez przesady..

Podsumowując zakupu nie żałuje, gdybym miał znów kupować auto wybór padłby na polo 9N jedyne co pomyślałbym nad silnikiem 1.9 tak jak napisał polo_9N. A głównie z racji tego, że spodobały mi się takie wypady wakacyjne.. A na niemieckich drogach, aż się chce przycisnąć.. :)
m
magn_et53
Newbie
Newbie

Post autor: magn_et53 »

Witam. Posiadam 9n od niecałego miesiąca i jak dla 50+ latka jakim jestem to jak narazie autko wsam raz.Przeważnie jeżdżę sam i to spokojnie bez pośpiechu.Dla lubiących ostrą jazdę 9n jest za słaby.O spalaniu jak i innych wadach-zaletach napiszę jak trochę pojeżdżę.
Z poważaniem
Awatar użytkownika
daniel0515
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: daniel0515 »

Silnik jest spoko daje rade.Jego wady znaczące to wypalanie się zaworów co około 100 tyś KM no i jak ktoś nie wymienił rozrządu to ten nieszczęsny napinacz łańcucha ,przez którego skacze rozrząd.Jak jeździsz spokojnie to myślę ,że możesz przekroczyć tą bariere 100tyś KM jeśli chodzi o zawory.
VW POLO 2003r. 1,2 6v 44kW
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Według mnie wszystko co mniej jak 4 cylindry nie nadaje się na silnik do auta.
Lenistwo drogą do postępu
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”