witam. ostatnio wyczyscilem przepustnice i wykonalem adaptacje. w programie diagnostycznym pokazalo ze kat otwarcia przepustnicy na biegu jalowym wynosi 4 stopnie czy procent. I chcialbym sie dowiedziec jaki jest prawidlowy kat otwarcia na b.jalowym przepustnicy. Bo mam wrazenie ze cos nie tak jest z klapka.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, 12:43 przez seba, łącznie zmieniany 1 raz.
jeśli zrobiłeś adaptacje przepustnicy i obroty z rana na około 1000 rpm a na rozgrzanym 850-900 rpm to wszystko w porządku. Nie masz co sobie zawracać gitary.
Jak się kiedyś podepnę pod swoją polę to porównamy ten kąt otwarcia.
U mnie na jałowym było około 4 % (?).
Co do tego falowania, to obserwujesz to na VAG'u, na obrotomierzu, na zewnętrznym układzie pomiarowym, czy na słuch? 840-880 to tylko 40 róznicy - może sie okazać, że to jest w obszarze działki elementarnej układu pomiarowego. Innymi słowy - zakładamy, że masz 860 - "stabilne" (czyli powiedzmy +/- 5), a układ pomiarowy nie wie którą wartość ma pokazać, bo może pokazywać co 40 obr/min. Chyba nie zamieszałem za bardzo :shock:
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...
"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)