Cooyon pisze:
Tylko prosze o konkrety, bo nie chce opinii polegajacych na tym, ze kazdy automat jest do kitu, bo to automat:)
Konkretów ode mnie nie będzie, ale w Polo występowały zdaje się skrzynie 4-biegowe i Tiptronic 5 i 6 biegów.
Nie wiem czy któreś z nich nie były wadliwe. Jeśli nie, to automaty są bardzo trwałe, jednak te konstrukcje akurat całkiem nieźle zamulają auto i szukałbym raczej połączenia z mocnym silnikiem.
Sam użytkuję w jednym VW skrzynkę DSG, a drugi niestety trafił się manual. Chętnie wziąłbym też automata, ale ciśnienia nie było ze względu na mocno ograniczone osiągi z silnikiem, który wybrałem.
DSG jest idealna pod tym względem, choć szacuję, że jej trwałość będzie niższa, ale za to komfort wyższy, osiągi i spalanie identyczne jak w manualu. NIestety niedostępne w małych autkach, bo są duże i ciężkie.
Jeździłem Passatem B5 1,9 tdi automat 4-biegowy - ponad 700 tysięcy km przebiegu i o ile pamiętam skrzynia miała jakąś drobną naprawę tylko kiedyś.
Wymaga się regularnej wymiany oleju, co nie jest może najtańsze, ale można zaoszczędzić robiąc to samemu.