Opinie o automatach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Opinie o automatach

Post autor: Cooyon »

Czesc,
Czy mozecie podzielic sie opiniami o skrzyniach automatycznych w 9n3? Tylko prosze o konkrety, bo nie chce opinii polegajacych na tym, ze kazdy automat jest do kitu, bo to automat:)
Biore pod uwage pelen Serwis przy kupnie. Jaka jest ich trwalosc I na czym polega ich obsluga?
Thx,
Cooyon
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
j
jihaad
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jihaad »

Cooyon pisze: Tylko prosze o konkrety, bo nie chce opinii polegajacych na tym, ze kazdy automat jest do kitu, bo to automat:)
Konkretów ode mnie nie będzie, ale w Polo występowały zdaje się skrzynie 4-biegowe i Tiptronic 5 i 6 biegów.
Nie wiem czy któreś z nich nie były wadliwe. Jeśli nie, to automaty są bardzo trwałe, jednak te konstrukcje akurat całkiem nieźle zamulają auto i szukałbym raczej połączenia z mocnym silnikiem.
Sam użytkuję w jednym VW skrzynkę DSG, a drugi niestety trafił się manual. Chętnie wziąłbym też automata, ale ciśnienia nie było ze względu na mocno ograniczone osiągi z silnikiem, który wybrałem.
DSG jest idealna pod tym względem, choć szacuję, że jej trwałość będzie niższa, ale za to komfort wyższy, osiągi i spalanie identyczne jak w manualu. NIestety niedostępne w małych autkach, bo są duże i ciężkie.

Jeździłem Passatem B5 1,9 tdi automat 4-biegowy - ponad 700 tysięcy km przebiegu i o ile pamiętam skrzynia miała jakąś drobną naprawę tylko kiedyś.

Wymaga się regularnej wymiany oleju, co nie jest może najtańsze, ale można zaoszczędzić robiąc to samemu.
Polo 6N 1,4 16V AFH OEM
Obrazek

Jeśli zgadzam się na niedotrzymywanie umów, zgadzam się na chaos w życiu. Nikt nie lubi chaosu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”