[6N] Nie działajace wycieraczki na drugim biegu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

[6N] Nie działajace wycieraczki na drugim biegu

Post autor: kuba90876 »

Witam wszystkich. Mam problem z wycieraczkami. Mianowicie kilka dni temu jadąc sobie, wycieraczki same mi się włączyły, czyli bez ruszania manetką, po czym chwilę później z obudowy manetek pojawiły się kłęby dymu... W domu wszystko rozebralem, posprawdzalem, i kable etc wszystko było w porządku. Silniczek niestety uległ spaleniu, ponieważ nie reagował na żaden bieg. Dziś wymieniłem silniczek, a wycieraczki jak działały tak działaja, czyli pierwszy bieg działa, czasówka działa, a na drugim biegu pali bezpiecznik. Panowie co zrobić, żeby wycieraczki działały jak powinny. Manetka, instalacja( jakieś zwarcie akurat na drugim biegu?) Proszę o porady i sugestie co tu jest grane. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :)
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Sprawa wygląda następująco. Założyłem drugi silniczek, sprawny. Pali bezpiecznik. Bez silniczka też pali bezpiecznik po przełączeniu na 2 bieg. Założona nowa manetka. Dalej to samo. Nowy przekaźnik, dalej to samo. Raz udało mi się ruszyć wycieraczki na 2 biegu i chodziły dopóki ich sam nie wyłączyłem. Po ponownym włączeniu bezpiecznik spalony. Sprawdzając miernikiem przewody, na pinach przy silniczku zauważyłem, że na pinie53b pojawia się przejście pomiędzy przewodem A masą samochodu. Według mnie tego nie powinno być. Możliwe, że gdzieś w wiazce jest jakiś uszkodzony przewód i dlatego przepala się bezpiecznik podczas włączenia 2-go biegu? Dodam jeszcze, że gdy włączę wycieraczki na czasówke/1 bieg, faluja obroty wraz z "machnięciem" wycieraczek. Ktoś ma jakieś sugestie, etc?
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Możesz wyciągnąć przekaźnik wycieraczek, a na najszybszym biegu będą działać. Przekaźnik obsługuje tylko czasówkę tj raz w dół i raz w górę. Drugi bieg, tj. najszybszy nie idzie przez przekaźnik tylko zasilanie leci przez manetkę prosto do silniczka. Jak sam już sprawdziłeś masz gdzieś zwarcie do masy i musisz dojść gdzie.
[size=12px][/size]
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Temat już rozwiązany. Okazało się, że izolacja kabla przetarła się i dotykała do masy do metalowego elementu za licznikiem. Wycieraczki teraz smigają, aż miło :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”