[86c2F] 3F wyjąca pompka paliwa zewnętrzna

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

[86c2F] 3F wyjąca pompka paliwa zewnętrzna

Post autor: adek1983 »

W ostatnim czasie zauważyłem, że od czasu do czadu pojękuje mi zewnętrzna pompka paliwa. Ruszanie nią nie pomagało. Zasięgnąłem języka tu i tam. Zasugerowano mi by zacząć sprawdzanie od pompki w zbiorniku paliwa. Bo zewnętrzna pompka nie powinna wydawać żadnych dźwięków. Takie chwilowe pojękiwanie jest skutkiem dostawania się powietrza do zewnętrznej pompki. Jak mi polecono tak zrobiłem. Wyjąłem cały stelaż z pływakiem i pompką wydajnościową. Sitko było lekko zabrudzone więc je oczyściłem. Zgodnie z zaleceniami przyjrzałem się elementowi łączącemu pompkę paliwa ze stelażem pływaka. To jest taka gruszka pełniąca również rolę łącznika/redukcji.

Tak wyglądała po zdemontowaniu:

Obrazek

Mówi się, że jest to rodzaj zaworu zwrotnego. Po dokładnym obejrzeniu elementu okazuje się, że jest to tylko łącznik/redukcja. Trochę wzmocniony gdyż tylko na tym elemencie utrzymuje się pompka paliwa.

Obrazek

Niestety przez lata pracy i wibracji aluminiowa koronka na jednym z elementów powoduje wytarcie gumki i zwyczajną perforację.

Obrazek

Rozwiązaniem jest zastąpienie łącznika zwykłym przewodem igielitowym o tej samej długości. Długość ma tutaj istotne znaczenie. Chodzi o zawieszenie pompy na odpowiedniej wysokości nad dnem zbiornika.

Obrazek

Od naprawy zrobiłem już 100 km i pompa paliwa się nie odezwała ani razu.
Awatar użytkownika
Bubles
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Bubles »

Jesteś bogiem Ziomek.

Akurat od 2 tygodni mi też rzęzi pompa zewnętrzna... Ruszanie nic nie pomaga, stukanie, pukanie. Ten dźwięk doprowadza mnie do padaczki, zwłaszcza na postoju, słychać to jak dzikie.

Jest chociaż 60% szans że u mnie jest to samo co u Ciebie? Jeśli mówimy o tym samym jęczeniu?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Myślę, że jest spora szansa, że to to samo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”