[9N] 1.4 TDi gaśnie w czasie jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
phamzar
Newbie
Newbie

[9N] 1.4 TDi gaśnie w czasie jazdy

Post autor: phamzar »

Szanowni Panowie, po kilku wizytach u mechaników i pozbyciu się kilkuset złotych pozostało mi tylko zapytać o radę tutejszych fachowców. Moje auto to polo 1.4 TDi 75KM
Objawy:
-gaśnie na biegu jałowym (przy redukcji lub hamowaniu) po przejechaniu 2-5 km, po czym nie chce odpalić. zapala się tylko lampka akumulatora
-bardzo ciężko odpala, a poniżej -10 - wcale
-świece żarowe nie grzeją, chyba że odpięty jest czujnik temp. bloku silnika

Diagnostyka na ciepłym silniku nie wykazała żadnych błedów, oprócz uszkodzonej i wymienionej już przepustnicy. Wymieniłem: świece żarowem, czujnik temperatury, filtr paliwa i założono zaworek zwrotny na filtrze.

Co myślicie o takich przyczynach jak lewe powietrze w układzie dolotowym, czujnik położenia wału korbowego, czujnik podciśnienia paliwa?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek koncepcję i pomoc.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

[quote=""phamzar""]
-świece żarowe nie grzeją, chyba że odpięty jest czujnik temp. bloku silnika
[/quote]

Sprawdzałeś ten czujnik? Sprawdzałeś komputerem czy są jakieś błędy?
p
phamzar
Newbie
Newbie

Post autor: phamzar »

Diagnoza przy rozgrzanym silniku pokazywał, że komputer widzi (wówczas właściwą temperaturę) 60 stopni, ale znajomy elektryk twierdzi, że skoro sterownik świec działa, a świece są grzane przy odłączonym czujniku to czujnik walnęty. Tylko czy w takim wypadku komputer widziałby właściwą wartość temperatury?
Awatar użytkownika
mroku
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mroku »

coś z powietrzem może być nie w porządku. Zaglądałeś do filtra powietrza?
Awatar użytkownika
mroku
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mroku »

A może pompa paliwa siadła. sprawdź jakie ciśnienie podaje
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

To co możesz zrobić sam to przy wystąpieniu problemu (jak zgasł) zajrzeć do filtra paliwa czy jest paliwo. Możesz sobie porównać sobie wtedy jak nie ma problemu. Odpinasz zabezpieczanie na filtrze i wężyki z zaworkiem do góry i ładnie widać czy w środku jest paliwo. Druga sprawa to logi komputerem. Trzecia pomiar ciśnienia paliwa na pompie tandem i cztery kompresja. Jeszcze zwróć uwagę czy jak kreci długo i nie może odpalić to czy po 2-3 sek kręcenia ciągłego podnosi się wskazówka na obrotomierzu jak tak ok jak nie to coś z czujnikiem na wale.
Lenistwo drogą do postępu
P
Palec11
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Palec11 »

Ja na moim 19.TDI też miałem przez chwile taki problem ja do świateł a tu jeb zgasł ... Jadę zatrzymuje sie gaśnie ... A problem był prosty do rozwiązania przynajmniej w moim przypadku ... zaśniedziałe klemy i bolce od akumulatora wszystko przejechałem papierem ściernym do czysta i problem znikł.
B
Brzosti
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Brzosti »

Zawór rozdzielający filtra paliwa może być przyczyną. Dla mnie polówka czasami szarpała przy przyśpieszaniu, gasła na jałowym biegu, czasami nie odpalała za 1 razem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”