Szanowni Panowie, po kilku wizytach u mechaników i pozbyciu się kilkuset złotych pozostało mi tylko zapytać o radę tutejszych fachowców. Moje auto to polo 1.4 TDi 75KM
Objawy:
-gaśnie na biegu jałowym (przy redukcji lub hamowaniu) po przejechaniu 2-5 km, po czym nie chce odpalić. zapala się tylko lampka akumulatora
-bardzo ciężko odpala, a poniżej -10 - wcale
-świece żarowe nie grzeją, chyba że odpięty jest czujnik temp. bloku silnika
Diagnostyka na ciepłym silniku nie wykazała żadnych błedów, oprócz uszkodzonej i wymienionej już przepustnicy. Wymieniłem: świece żarowem, czujnik temperatury, filtr paliwa i założono zaworek zwrotny na filtrze.
Co myślicie o takich przyczynach jak lewe powietrze w układzie dolotowym, czujnik położenia wału korbowego, czujnik podciśnienia paliwa?
Diagnoza przy rozgrzanym silniku pokazywał, że komputer widzi (wówczas właściwą temperaturę) 60 stopni, ale znajomy elektryk twierdzi, że skoro sterownik świec działa, a świece są grzane przy odłączonym czujniku to czujnik walnęty. Tylko czy w takim wypadku komputer widziałby właściwą wartość temperatury?
To co możesz zrobić sam to przy wystąpieniu problemu (jak zgasł) zajrzeć do filtra paliwa czy jest paliwo. Możesz sobie porównać sobie wtedy jak nie ma problemu. Odpinasz zabezpieczanie na filtrze i wężyki z zaworkiem do góry i ładnie widać czy w środku jest paliwo. Druga sprawa to logi komputerem. Trzecia pomiar ciśnienia paliwa na pompie tandem i cztery kompresja. Jeszcze zwróć uwagę czy jak kreci długo i nie może odpalić to czy po 2-3 sek kręcenia ciągłego podnosi się wskazówka na obrotomierzu jak tak ok jak nie to coś z czujnikiem na wale.
Ja na moim 19.TDI też miałem przez chwile taki problem ja do świateł a tu jeb zgasł ... Jadę zatrzymuje sie gaśnie ... A problem był prosty do rozwiązania przynajmniej w moim przypadku ... zaśniedziałe klemy i bolce od akumulatora wszystko przejechałem papierem ściernym do czysta i problem znikł.
Zawór rozdzielający filtra paliwa może być przyczyną. Dla mnie polówka czasami szarpała przy przyśpieszaniu, gasła na jałowym biegu, czasami nie odpalała za 1 razem.