[9n]Błędy komputera i problem z v68 i v154.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

[9n]Błędy komputera i problem z v68 i v154.

Post autor: jasonft13 »

POLO 9N 1.2 BENZYNA

Ostatnim nierozwiązanym problemem jest spadek mocy.Po dodaniu gazu widzę że świata zewnętrzne przygasają lekko. Samochód przez jakiś okres czasu przed zakupem(mam go parę dni) był nie używany. Nie jestem pewien czy muszę wymienić sam akumulator czy też to wina alternatora. Dodam że pasek zewnętrzny przy silniku piszczy, a gdy poleje się go wodą-przestaje. Więc kolejnym podejrzanym jest ten ów pasek.

Witam, mam problem z migaczami, mianowicie od czasu do czasu zacinają się.Gdy po próbie wyłączenia kierunkowskazu(sam zakręt nie był wystarczający by wyłączyć go samoczynnie) odbijam manetkę w górę/dół to włącza mi się przeciwny kierunkowskaz. Raz za razem do pewnego momentu zapala się prawy, to lewy kierunkowskaz. Tak jakbym nie miał w manetce pozycji neutralnej. Nie jestem pewien czy problem leży w samej manetce czy w całym pająku przy kierownicy..PÓKI CO MOJA WINA, NIE BYŁEM PRZYGOTOWANY NA TAKIE UDOGODNIENIA JAK TRZYKROTNE MIGNIĘCIE KIERUNKU PRZY LEKKIM PODWAŻENIU DŹWIGNI.

Kolejny problem mam z lampką podsufitki. Od strony kierowcy(w anglii to jest prawa strona) lampka do czytania jest cały czas aktywna i nie mogę jej wyłączyć. Rozebrałem całą lampkę i nic nie zauważyłem. Przypuszczam że problem tkwi w samym przycisku, ponieważ jak go zablokuje poprzez wciśnięcie kawałka papieru pomiędzy to lampka przestaje działać. Jeśli tak to do wymiany będzie cały panel, bo nie widziałem tam możliwości rozebrania przycisku.. :arrow: STYKI PRZYCISKÓW SĄ POGIĘTE I MUSZĘ WYMIENIĆ CAŁĄ LAMPKĘ(60 funtów tu, 80zł w PL)

Kolor czerwony zarezerwowany dla administracji. :) / sloma92

ok :thumbsup:
Ostatnio zmieniony 21 mar 2016, 3:08 przez jasonft13, łącznie zmieniany 1 raz.
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Pojawił się dodatkowy problem, mianowicie w trakcie jazdy(z reguły odczuwalne to jes przy trochę dłuższej trasie na autostradzie) przy wyłączonym nawiewie czuje jak ciepłe powietrze wlatuje do kabiny.. da się temu zaradzić jakoś? Bo to że mi klima nie działa to wiem że muszę ruszyć na odgrzybianie i napełnianie.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,sprawdź akumulator i jego ładowanie bo może być winny regulator napięcia. Ale jeśli przygasanie świateł następuje przy kręceniu kierownicą na postoju,to bym to zostawił w spokoju bo chyba wszystkie polówki tak mają,u mnie też tak jest,i u kolegi kiedyś sprawdzaliśmy było również więc chyba TTM. Napewno to nie jest wina paska,choć jak już piszczy to znaczy że już swoje przejechał i ma dosyć,więc wymiana nie zaszkodzi.

Jeśli chodzi o kierunki to do przejrzenia manetka, jak problem się powtórzy to bym wymienił na używkę.
Z lampką to w sumie już sam sobie odpowiedziałeś.
A jeśli chodzi o ciepłe powietrze-bo rozumiem że leci ciepłe mimo że pokrętło jest na zimne to pada silniczek sterujący nawiewem ciepło-zimno (V 68) .
Żeby nie dublować tematu to więcej masz opisane w linku poniżej
viewtopic.php?f=188&t=43367
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

danielzy- dzięki za odpowiedź, na pewno przestudiuje.
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Okej, jestem na etapie zbierania informacji i teraz pytanie(od razu mówię, nie bawię się w regeneracje- kupię nowe silniczki):

Czy to są poprawne oznaczenia silniczków i czy to są dobre silniczki?

Silnik v154- 0 132 801 202

http://www.ebay.co.uk/itm/VW-Golf-MK5-A ... SwB4NW0xuT

silnik v68- 6q0 907 511

http://www.ebay.co.uk/itm/VW-Polo-9N-Ai ... SwB4NWxxFr

Poza tym znalazłem parę błędów:

65535-uszkodzenie komputera sterującego,zwarcie na +
00819-czujnik wysokiego ciśnienia g65
00532-napięcie zasilania(chyba airbag)
01598-napięcie akumulatora jazdy
17925- przekaźnik główny J271

Miał ktoś takie błędy?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

wszystkie błędy związane ze słabym/nienaładowanym aku oprócz błędu nr 819 czujnik wysokiego ciśnienia. Możliwe przyczyny to:
- mało/brak czynnika
-uszkodzony czujnik
-przewody do czujnika uszkodzone
Skutki to niedziałająca klima.

Zostaje jeszcze 65535 ale on może też być wynikiem niskiego napięcia zasilania. Skasuj błędy i sprawdź ponownie które zostały.
Lenistwo drogą do postępu
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Tzn jakiego czujnika I czynnika?
W
Wolga85
Swój
Swój

W układzie klimatyzacji masz czynnik r134a (gaz w klimatyzacji). Sterownik klimatyzacji zgłosił błąd nr 819 czujnik wysokiego ciśnienia po stronie gorącej klimatyzacji (tu jeszcze powinien podać przyczynę zwarcie/przerwa w obwodzie lub sygnał nieprawidłowy czytaj poza zakresem dopuszczalnym) . Powodem tego błędu może być brak gazu w klimie lub jego mały stan, uszkodzony czujnik lub uszkodzone przewody do niego. Jeśli błąd jest cały czas aktywny ( nie ma dopisku sporadyczny i po wykasowaniu nie wraca) to klima się nie załączy.
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

aha, okej. No to myślę że na pewno jedna z tych przyczyn jest trafna bo klima w ogóle nie działa.. Na dniach sprawdzę wszystko.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Ten silniczek V154 co pokazałeś w linku na 100% nie pasuje. W polo jest też zębatka - podobnie jak w tym V68.
Ten V68 może pasować ale nie na 100%, bo w Polo występowały silniczki z wtyczką okrągłą (taka jak w aukcji), oraz prostokątnymi - podobna do tego pierwszego V154.
Ten z V154 może być poprawny:
http://www.ebay.co.uk/itm/VW-Polo-9N-Ai ... 1462857111

Pozdrawiam
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Zębatka to najmniejszy problem, prawdopodobnie ją można przełożyć. Jakoś może pojutrze rozbiorę wszystko i wyciągnę oba, po czym dobiorę je wg numerów jakie znajdę tam.
W
Wolga85
Swój
Swój

Czasem można przełożyć sam potencjometr ze środka ale są co najmniej dwa rodzaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”