[6n2] Wentylator chłodnicy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
ameswk
Newbie
Newbie

[6n2] Wentylator chłodnicy

Post autor: ameswk »

Witam,ostatnio zakupiłem polówkę 6n z 2000r.
Problem mianowicie w tym,że samochód szybko osiąga temperaturę 110+ ,a wentylator nie daje znaku życia.
Bardzo proszę o pomoc,doradzenie co jest najprawdopodobniej do wymiany,dziękuję za każdą odpowiedź.
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Jeśli nie ma klimy:
Zacznij od sprawdzenia czujnika w chłodnicy, odepnij kabel i zmostkuj styki. Jak ruszy to znaczy że czujnik padł, a jeśli nie, to podepnij wentylator na krótko. Jeśli ruszy, to wina wiązki, a jeśli nie to wentylatora.

U mnie walnięta była wiązka zasilająca wentylator, więc dorobiłem do niego instalację na prostym przekaźniku, i załączam go sobie ręcznie.
a
ameswk
Newbie
Newbie

A mógłbyś powiedzieć mi jak zmostkować te styki?Wiem głupie pytanie,ale nie mam dużego pojęcia :p
a
ameswk
Newbie
Newbie

Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://ifotos.pl/z/shpqqss
nie mogę tego włożyć,próbuję i nic. nie łączy
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""ameswk""]Witam,ostatnio zakupiłem polówkę 6n z 2000r..[/quote]
Czyli masz 6n2 i taki też tag w tytule tematu powinien sie znaleźć z uwagi na regulamin działu.

O niedziałajacym wentylatorze kilka tematów juz istnieje.

We wtyczce od czujnika temp powinno byc 3 przewody (piszę z pamięci :scratch: ):
Czerwony który jest + (plusem)
Czerwono-biały (1 bieg wentylatora)
Czerwono-czarny (2 bieg wentylatora)

Łaczysz czerwony z czerwono-białym przewodem, lub kawałkiem drutu i sprawdzasz czy wentylator działa.
Analogicznie sprawdzasz połączenie: czerwony z czerwono-czarnym.
Awatar użytkownika
Hipol
Newbie
Newbie

Post autor: Hipol »

Witam, przepraszam za odgrzanie kotleta, ale potrzebuje szybkiej porady. Jakis czas temu zagotowalo mi plyn chlodniczy, a wiec pierwsze co wymienilem termostat (tak orzekl majter), ale ow termostat delikatnie roznil sie od oryginalu, mimo to zostawilem. Teraz mimo tego temperatura dochodzi do 110 i wiatrak sie nie zalacza. Macalem wszystkie weze od chlodnicy i przy tych 110 te wychodzace ze zbiorniczka gorace, ten dolny zimny, ten gorny znajdujacy sie za termostatem jest blisko niego goracy a pare cm dalej juz zimny, tak jak by sie nie rowno nagrzewal. Czy to wina termostatu/ kupilem inny niz mial byc? Dodam, ze wiatrak na klimie chodzi, probowalem tez odpalic go na krotko, i stykając wszystkie trzy udalo mi sie uruchomic tylko jeden bieg. Do tej pory stawialem na czujnik w chlodnicy, ale teraz to juz nie wiem co o tym myslec :( czy jeden przewod od ktoregos biegu nie laczy? nawet jesli to wiatrak powinien sie przynajmniej na drugim biegu zalaczyc? Nie chce w ciemno wymieniac wszystkiego po kolei, tymbardziej ze termostat juz wymienilem :(

ps weze do nagrzewnicy gorace, jak sutawie cieply nawiew to po paru minutach na zegarach temperatura spada. Weze za termostatem mimo iz nie gorace to wydaja sie twardsze niz na zimnym silniku
Żyj tak, byś na starość miał co wspominać.
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

na bank termostat nie otwiera dużego obiegu
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”