[9n] Ślady po wystrzelonych poduszkach.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
konrad5544
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Ślady po wystrzelonych poduszkach.

Post autor: konrad5544 »

Witam serdecznie. Niestety w ostatnim czasie miałem kolizje i wystrzeliły mi poduch. Czy jest możliwość jakiegoś tańszego załatania dziury po wystrzelonej poduszce, niż kupowanie innej deski rozdzielczej ?
Obrazek
t
tajpej

Post autor: tajpej »

tak jest są firmy które regenerują deski naciągają na nią skórę o podobnym wyglądzie koszt ok 400 zł
k
konrad5544
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: konrad5544 »

A jak to jest z poduszkami?
Gdzieś słyszałem że poduszki muszą być zgrane z tym sensorem czy jak to sie nazywa (urządzenie odpowiedzialne za wystrzelenie ich), czyli nie mogą pochodzić z różnych aut (oczywiście tego samego modelu).

Wiec jak to jeszt z tymi poduszkami ?
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Widzę, że ktoś usunął mój post abyś srebrną taśmą zakleił...

To nie takie proste. Najpierw musisz sobie odpowiedzieć jak bardzo ma znaczenie dla Ciebie Twoje bezpieczeństwo...
A jeśli chcesz sprzedać auto to taki temat powinien od razu polecieć, bo nie powinno się takich rzeczy ukrywać przed nabywcą.

Natomast jak chcesz zrobić to dla siebie i ogólnie porządnie to powinieneś wymienić komplet.
Deski naprawiają ale nie każda deska po naprawie nadaje się do ponownego wystrzału - czyli nie można w niej zamontować nowej poduszki...
Dwa: poduchy to nie wszystko. Są jeszcze napinacze pasów, sensor airbag. Niby się kasuje crashdatę z sensora ale nikt nie da Ci gwarancji, ze po skasowaniu błędu poduszki zadziałają poprawnie w razie W.

Najlepiej więc komplet: decha, dwie poduchy i sensor airbag, pasy z napinaczami.
t
tajpej

Post autor: tajpej »

powiem tak regnerowałem deskę w poprzenim aucie tzn golfie i miałem wypadek i nie było żadnego probllemu z otwarciem poduszek jeśli chcesz naprawić to tak:
1. regeneracja deski
2. kupno poduszek używanych
3. w komputerze poduszek usunąć crash date
4. wymienić czujnik zderzeniowy i nadać mu nowe numery aby przyjał komputer czujnik
5. wymienić całe pasy z mechanizmem pirotechnicznym
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="jhosef"]Widzę, że ktoś usunął mój post abyś srebrną taśmą zakleił...
[/quote]
To ja usunąłem tamtego posta, bo był totalnie z dupy.
Teraz to ładnie wszystko opisałes i jest git.
Ja też jestem za tym aby naprawić kompleksowo.
k
krzysztofj5
Newbie
Newbie

Post autor: krzysztofj5 »

[quote="tajpej"]powiem tak regnerowałem deskę w poprzenim aucie tzn golfie i miałem wypadek i nie było żadnego probllemu z otwarciem poduszek jeśli chcesz naprawić to tak:
1. regeneracja deski
2. kupno poduszek używanych
3. w komputerze poduszek usunąć crash date
4. wymienić czujnik zderzeniowy i nadać mu nowe numery aby przyjał komputer czujnik
5. wymienić całe pasy z mechanizmem pirotechnicznym[/quote]

Też miałem wystrzelone poduszki. Deska zregenerowana, poduszki założone sprawne używane, pasy wymienione, crash date chyba skasował poprzedni właściciel, bo nie świeci kontrolka air baga. W takim razie, czy mam jeszcze wymienić czujnik zderzeniowy ? Gdzie on się znajduję ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”