[6N] "Miękki" hamulec

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kliczek
Raczkujący
Raczkujący

[6N] "Miękki" hamulec

Post autor: kliczek »

Witam,
od jakiegoś czasu odczuwam, że hamulec nożny jest jakby miękki i mniej czuły, co może być przyczyną ??
Tarcze i klocki są nowe. Jedynym mankamentem jest cylinderek z tyłu, który troche leje. No i płyn hamulcowy, który nie był wymieniany nie wiadomo kiedy.
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: klocek »

[quote=""kliczek""] Jedynym mankamentem jest cylinderek z tyłu, który troche leje. No i płyn hamulcowy, który nie był wymieniany nie wiadomo kiedy.[/quote]

:niewiem:
k
kliczek
Raczkujący
Raczkujący

Chodzi mi o płyn hamulcowy, który jest stary, a wiadomo że płyn hamulcowy jest higroskopijny i po jakimś czasie nie spełnia dobrze swojej funkcji.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, 15:19 przez kliczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

kolega chciał Ci dać lekko do zrozumienia że wymieniłeś możliwości przez które masz takie odczucie... wymień i zobacz czy dalej jest usterka
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

[quote=""kliczek""]Chodzi mi o płyn hamulcowy, który jest stary, a wiadomo że płyn hamulcowy jest hydroskopijny i po jakimś czasie nie spełnia dobrze swojej funkcji.[/quote]

Higroskopijny, nie hydroskopijny (nie ma takiego slowa :D) ;) Zacznij od wymiany cylinderka, wymiany plynu i odpowietrzenia ukladu. Jezeli dalej bedziesz mial problem to bedziemy szukac glebiej.
k
kliczek
Raczkujący
Raczkujący

juz poprawiłem na higroskopijny, jak zwał tak zwał wiadomo o co chodzi :grin:
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

jezli cylinderek leje to w pierwszej kolejnosci powinien byc wymieniony.
Ja od zawsze mialem problem z hamulcami, wsiadalem do innego auta to zamiast delikatniee zahamowac to hamowalem do zera bo z przyzwyczajenia dusilem :-D Ale tak sobie przypomnialem ze od 6 lat polówka jest u nas i od tego czasu płyn wymieniany nie byl, wymienilem, odpowietrzylem i gitara, potem zalozylem nowe tarcze, klocki, szczeki , wszystko dobrej firmy i nie wiedzialem ze polo moze miec takie dobre heble, Kolosalna roznica, wiec jesli wiesz o jakis wadach układu hamulcowego to je zlikwiduj, jesli problem bedzie dalej to wtedy mozna szukac innej przyczyny, ale ja obstawiam na 99% ze wymiana cylinderka i plynu rozwiaze problem
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

mam podobny problem, wymieniłem płyn, nowe tarcze i klocki przód - trw, tył sprawny, ręczny trzyma na 3 ząbku a pedał hamulca miękki, dopiero podciągnięcie ręcznego na jeden ząbek w czasie jazdy powoduje, że hamulec łapie u samej góry i jest żyleta - ale to nie jest rozwiązanie - nie wiem gdzie mam szukać przyczyny miękkiego pedału hamulca
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Moze bębny do wymiany?
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

po co wymieniać bęben? nie wystarczy wymienić okładziny, szczęki, samo-regulator itp?
k
kliczek
Raczkujący
Raczkujący

Zmieniłem cylinderek i powiem wam że wielkiej różnicy niema. Jedyne co przychodzi mi do głowy to wymiana płynu.
Jeśli to nie zadziała to trzeba będzie pomyśleć o zmianie okładzin. Reszta nówka, musi to działać
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""cage009""]po co wymieniać bęben? nie wystarczy wymienić okładziny, szczęki, samo-regulator itp?[/quote]
Jak to po co? jesli bębny są ok to jasne ze nie trzeba, ale jesli sa stare i zuzyte to nie będą chamowac tak jak nalezy.
O
Opos
Newbie
Newbie

Post autor: Opos »

[quote=""cage009""]mam podobny problem, wymieniłem płyn, nowe tarcze i klocki przód - trw, tył sprawny, ręczny trzyma na 3 ząbku a pedał hamulca miękki, dopiero podciągnięcie ręcznego na jeden ząbek w czasie jazdy powoduje, że hamulec łapie u samej góry i jest żyleta - ale to nie jest rozwiązanie - nie wiem gdzie mam szukać przyczyny miękkiego pedału hamulca[/quote]

podciąg samo regulatory na bębnach i odpowietrz cały układ powinno pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”