Witam,
od jakiegoś czasu odczuwam, że hamulec nożny jest jakby miękki i mniej czuły, co może być przyczyną ??
Tarcze i klocki są nowe. Jedynym mankamentem jest cylinderek z tyłu, który troche leje. No i płyn hamulcowy, który nie był wymieniany nie wiadomo kiedy.
[quote=""kliczek""] Jedynym mankamentem jest cylinderek z tyłu, który troche leje. No i płyn hamulcowy, który nie był wymieniany nie wiadomo kiedy.[/quote]
[quote=""kliczek""]Chodzi mi o płyn hamulcowy, który jest stary, a wiadomo że płyn hamulcowy jest hydroskopijny i po jakimś czasie nie spełnia dobrze swojej funkcji.[/quote]
Higroskopijny, nie hydroskopijny (nie ma takiego slowa ) Zacznij od wymiany cylinderka, wymiany plynu i odpowietrzenia ukladu. Jezeli dalej bedziesz mial problem to bedziemy szukac glebiej.
jezli cylinderek leje to w pierwszej kolejnosci powinien byc wymieniony.
Ja od zawsze mialem problem z hamulcami, wsiadalem do innego auta to zamiast delikatniee zahamowac to hamowalem do zera bo z przyzwyczajenia dusilem :-D Ale tak sobie przypomnialem ze od 6 lat polówka jest u nas i od tego czasu płyn wymieniany nie byl, wymienilem, odpowietrzylem i gitara, potem zalozylem nowe tarcze, klocki, szczeki , wszystko dobrej firmy i nie wiedzialem ze polo moze miec takie dobre heble, Kolosalna roznica, wiec jesli wiesz o jakis wadach układu hamulcowego to je zlikwiduj, jesli problem bedzie dalej to wtedy mozna szukac innej przyczyny, ale ja obstawiam na 99% ze wymiana cylinderka i plynu rozwiaze problem
mam podobny problem, wymieniłem płyn, nowe tarcze i klocki przód - trw, tył sprawny, ręczny trzyma na 3 ząbku a pedał hamulca miękki, dopiero podciągnięcie ręcznego na jeden ząbek w czasie jazdy powoduje, że hamulec łapie u samej góry i jest żyleta - ale to nie jest rozwiązanie - nie wiem gdzie mam szukać przyczyny miękkiego pedału hamulca
Zmieniłem cylinderek i powiem wam że wielkiej różnicy niema. Jedyne co przychodzi mi do głowy to wymiana płynu.
Jeśli to nie zadziała to trzeba będzie pomyśleć o zmianie okładzin. Reszta nówka, musi to działać
[quote=""cage009""]po co wymieniać bęben? nie wystarczy wymienić okładziny, szczęki, samo-regulator itp?[/quote]
Jak to po co? jesli bębny są ok to jasne ze nie trzeba, ale jesli sa stare i zuzyte to nie będą chamowac tak jak nalezy.
[quote=""cage009""]mam podobny problem, wymieniłem płyn, nowe tarcze i klocki przód - trw, tył sprawny, ręczny trzyma na 3 ząbku a pedał hamulca miękki, dopiero podciągnięcie ręcznego na jeden ząbek w czasie jazdy powoduje, że hamulec łapie u samej góry i jest żyleta - ale to nie jest rozwiązanie - nie wiem gdzie mam szukać przyczyny miękkiego pedału hamulca[/quote]
podciąg samo regulatory na bębnach i odpowietrz cały układ powinno pomoc