Model samochodu:Polo 6n
Rocznik:98 (po małym lifcie)
Potrzebne materiały:
-srubokręt krzyzak
-klucze torx
-2 noze do podwazenia wskazówki w liczniku
-ładnie dopasowany kawałek papieru badz folii zeby włozyc ja pod wskazówke (bez tego porysuje sie tarcza)
-lutownica (kolbowa)
-licznik z golfa mkIV do 220km/h europejski, bez MFA o numerach 1JO919860 (przy zegarach z MFA nie bedzie mozna ustawic zegarka)
-czteropak dla lepszego myslenia :crazy:
-szlifierka katowa z tarcza
Czas wykonania:w moim przypadku ok 30min
Przewidywany koszt:w moim przypadku 125zł-koszt licznika + wysyłka ale mozna tez taniej.
Sposób wykonania:
Od razu zastrzegam ze bede posługiwac sie fotkami z neta bo niestety podczas montazu zegarów nie robiłem foto, bo nie myslałem ze bede robic manuala :blush2: Ale do rzeczy, jak mamy juz zakupiony licznik z golfa o parametrach takich jak wyzej mozemy zabrac sie za jego przerobke, aby pasował do polo 6n. W moim przypadku po podłaczeniu zegarów we wtyczke po przekreceniu kluczyka zapaliła sie i migała jedna kontrolka ktora nie powinna mianowicie ta:
wiec trzeba ja wylutowac, aby to zrobic zabieramy sie za "rozdziewiczenie"
sciagajac wskazówke nalezy to robic delikatnie i z wyczuciem zeby nie pekła! Gdy wskazówka zejdzie podnosimy tarcze i ukazuje nam sie taki sam widok jak na tym foto tyle ze po drugiej stronie:
sprawa jest prosta nalezy zobaczyc w ktorym okienku jest dioda ktora odpowiada za podswietlanie tej ikony ktora pokazałem wczesniej i ja wylutowac, gdy ja wylutujemy to składamy licznik w odwrotnej kolejnosci i teraz uwaga zakładajac wskazówke wciskamy ja gdzies w skali obrotomierza i przekrecamy w lewo w ta pozycje ktora sobie zaznaczylismy ołowkiem, teraz jeszcze trzeba cała obudowe z zewnatrz wyrównac, chodzi mi o mocowania licznika ktore sa w golfie nie pasuja pozatym licznik z nimi nie wchodzi, wiec wyrownjemy te uchwyty na dole i licznik juz jest gotowy, teraz bierzemy sie za wyciagniecie naszego ori licznika, odkrecamy 2 sruby na krzyzak i sciagamy dolna i gorna osłone stacyjki/kierownicy, przy gornej trzeba uwazac na manetki i przy okazji zeby jej nie połamac. Opuszcamy kierownice na max w doł i mamy 4 sruby ktore trzymaja blende licznika( 2 sruby beda widoczne i mozliwe do odkrecenia po sciagnieciu obudowy stacyjki i opuszczeniu kierownicy) nastepnie wyciagamy blende licznika odkrecamy licznik (2 sruby na gorze) odpinamy wtyczke podłaczamy licznik golfa i sprawdzamy czy wszystko działa, zeby nie było ze cos nie działa nie tak jak to ja miałem powiem od razu ze podczas zaciagania recznego zyskujemy sygnał ostrzegawczy zeby nie zapomniec o nim Co zyskujemy?
-Ładne niebiesko czerwone podswietlenie i piszczałke od recznego :crazy: Zeby nie było nieporozumien ten manual tyczy sie polo po małym lifcie! do przedliftowych tez mozna sie zasugerowac ale jest wiecej kosztów i roboty. Jesli ktos jest juz naprawde zdecydowany i wybiera licznik niech sie do mnie zgłosi na Pw pomoge, zeby przez pomyłke nie kupił licznika z MFA, przekłaka licznika jest naprawde prosta i wiecej czasu zajeło mi napisanie tego manuala niz zalozenie licznika :lol:
Pozdrawiam
Jeszcze takie małe info co do zegarów, ktore zapodał sieman0:
Pierwsze 3 cyfry oznaczają model:
1J0 xxx xxx = Normalny prędkościomierz
1J5 xxx xxx = prędkościomierz z chromowanymi pierścieniami (tylko w połączeniu z CAN)
Środkowe trzy znaki są do kontroli:
xxx xxx = 919 bez CAN-Bus (do roku modelowego 2000)
xxx XXX = 920 z CAN-Bus (od roku modelowego 2000)
Trzy ostatnie cyfry oznaczają cechy:
xxx xxx 8xx = wyświetlacz w km / h
9xx xxx xxx = wyświetlacz w MPH
1J0 to czarne
1J5 to srebrne
919 - bez CAN
920 z CAN
8 to w km/h
9 to milach
0 to bez mfa
2 to mfa
4 to fis