opony -mały problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ql89
Początkujący
Początkujący

opony -mały problem

Post autor: ql89 »

Witam. Mam pytanie dotyczące opon. Chce w końcu zmienić opony na zimowe, mam możliwośc kupna od znajomego. Aktualnie jeżdze na oponkach 185/60 r 14. A problem jest taki że nie ma on 4 opon 185/60 więc zaproponował mi dwie o takich rozmiarze i dwie o rozmiarze 185/65. Czy takie rozwiązanie wchodzi w grę ? i na którą oś jaki zestaw opon ? Oraz jeszcze jedno pytanie, słyszałem że zimą nie powinno się jeździć na aluskach bo mogą zostać uszkodzonę. Często tak się zdarza ? Z góry dziękuje za odpowiedz :roll:
Awatar użytkownika
wojtasek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wojtasek »

jeżeli chodzi o alu to prawda ze względu na sól natomiast zastanów się po co ci takie szerokie opony ,na zimę zakłada się węższe np 165/70 r13 to dla tak lekkiego samochodu optymalne
nigdy nie jest tak żeby gorzej być nie mogło
Awatar użytkownika
maydaywisnia®
Początkujący
Początkujący

Post autor: maydaywisnia® »

185/65/ może przycierać.[quote=""ql89""]jeżeli chodzi o alu to prawda ze względu na sól natomiast zastanów się po co ci takie szerokie opony ,na zimę zakłada się węższe np 165/70 r13 to dla tak lekkiego samochodu optymalne[/quote]
jeżeli chodzi o ta kwestię to już kilka krotnie była o tym mowa na forum i wcale nie prawda że im węższe opony tym lepiej na zime. Poszukajcie, poczytajcie
było polo 6n 1.4, jest fabia 1.9TDI
m
morientes
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: morientes »

Wydaje mi się, że nie powinno się zakładać różnych wielkości opon na różne osie. Zwłaszcza jeśli masz ABS czy tego typu systemy. Opony zimowe w takich rozmiarach nie są zbyt drobie, bo za 150zł za sztukę spokojnie kupisz coś sensownego. Ja u siebie mam właśnie takie oponki już trzeci sezon i jestem z nich bardzo zadowolony, a kupowane były tutaj https://www.ucando.pl/k/opony/U2101?season=zimowa&width=185&profile=60&diameter=R14. Na oponach nie warto oszczędzać, wiem to z doświadczenia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”