Witam. Mam pytanie dotyczące opon. Chce w końcu zmienić opony na zimowe, mam możliwośc kupna od znajomego. Aktualnie jeżdze na oponkach 185/60 r 14. A problem jest taki że nie ma on 4 opon 185/60 więc zaproponował mi dwie o takich rozmiarze i dwie o rozmiarze 185/65. Czy takie rozwiązanie wchodzi w grę ? i na którą oś jaki zestaw opon ? Oraz jeszcze jedno pytanie, słyszałem że zimą nie powinno się jeździć na aluskach bo mogą zostać uszkodzonę. Często tak się zdarza ? Z góry dziękuje za odpowiedz :roll:
jeżeli chodzi o alu to prawda ze względu na sól natomiast zastanów się po co ci takie szerokie opony ,na zimę zakłada się węższe np 165/70 r13 to dla tak lekkiego samochodu optymalne
185/65/ może przycierać.[quote=""ql89""]jeżeli chodzi o alu to prawda ze względu na sól natomiast zastanów się po co ci takie szerokie opony ,na zimę zakłada się węższe np 165/70 r13 to dla tak lekkiego samochodu optymalne[/quote]
jeżeli chodzi o ta kwestię to już kilka krotnie była o tym mowa na forum i wcale nie prawda że im węższe opony tym lepiej na zime. Poszukajcie, poczytajcie
Wydaje mi się, że nie powinno się zakładać różnych wielkości opon na różne osie. Zwłaszcza jeśli masz ABS czy tego typu systemy. Opony zimowe w takich rozmiarach nie są zbyt drobie, bo za 150zł za sztukę spokojnie kupisz coś sensownego. Ja u siebie mam właśnie takie oponki już trzeci sezon i jestem z nich bardzo zadowolony, a kupowane były tutaj https://www.ucando.pl/k/opony/U2101?season=zimowa&width=185&profile=60&diameter=R14. Na oponach nie warto oszczędzać, wiem to z doświadczenia