Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
Dźwigienki zaworowe ? w polo ? na popychacze naciskają krzywki wałka..bobsley6 pisze: Zeby zobavzyc co klepie zdjac najpierw trzeba pokrywe głowicy ocenic stan wałków , popychaczy i dzwigieniek zaworowych .
krzyDOLAR pisze:ambitna teza, ale nie mogę się z nią zgodzić. zwróć uwagę na część o numerze 6:iJopek pisze:na popychacze naciskają krzywki wałka..
Też nie mogę się zgodzić z Twoją tezą Krzychu.. Wałek rozrządu się obraca, krzywka naciska na popychacz, który to naciska na zawór, przez co go otwiera. Te rysunki które podałeś, są na pewno do polo, czy może do jakiegoś innego samochodu? Bo takie rozwiązanie widziałem chyba w Oplu...
Swoją drogą. Jeden popychacz INA kosztuje 12 zł. Można je wymienić bez rozpinania rozrządu, tylko trzeba uważać, żeby pasek nam jakimś sposobem nie spadł, przestawił.
Widziałem, tzn w sumie to pomagałem przy tym teoretycznie. Wystarczy odkręcić podpory wałka, wałek uniósł się do góry. Szklanki wyciągnąć. Wsadzić nowe. Przekręcić wałek i wsio. Wiem, że to tak naprawdę "druciarstwo" Ale cóż... takie coś było robione w warsztacie, w którym wcześniej pracowałem. Wiem, że zgodnie z kulturą pracy, trzeba rozpiąć rozrząd, i tak dalej. Ale jednak byłem świadkiem, jak można to robić bez rozpięcia rozrządu. Btw. Ta naprawa była robiona właśnie w polo 6n bodajże 1.6 AEE.
bobsley6 pisze: Przede wszystkim jaki silnik czy 16 czy tez 8v .
Odpowiedź była kierowana do Katoo, a ten zauważ wypowiada się na temat wersji 8 zaworowej, która mnie też interesuje bo taką mam i jest to p6n2 po lift 1.0 Mpi kod silnika ACH.
bobsley6 pisze:
Zeby zobavzyc co klepie zdjac najpierw trzeba pokrywe głowicy ocenic stan wałków , popychaczy i dzwigieniek zaworowych .
Tu masz rację, jednak ja obstawiam z przypadłośći dla tych modeli, że to modelowo siadł popychacz, powiedzmy, że Maciej z tvn mi powiedział ;]
bobsley6 pisze:
Oczywiscie trzeba rozpiac rozrzad.
I tu mogę powiedzieć, że mailowałem z kolegą Katoo na priv i mogę ci powiedzieć, że jest na to sposób bez rozpinania, aczkolwiek trzeba uważać.