[9n3] Jak sprawdzić czujnik ABS-u

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzypaw
Raczkujący
Raczkujący

[9n3] Jak sprawdzić czujnik ABS-u

Post autor: krzypaw »

Zapaliła mi się ostatnio kontrolka ABS-u i przestał działać. Pojechałem do gościa na VAGa, wywaliło błąd czujnika lewy tył, powiedział żeby sprawdzić czujnik podobno powinien mieć opór w granicach 1 kohma, czujnik wymontowałem i nie przewodzi, więc kupiłem drugi założyłem i nie działa. Więc go wymontowałem sprawdziłem i też nie przewodzi. No to wymontowałem z drugiego tylniego koła i też nie przewodzi.
Myślę że może w Polo te czujniki działają w inny sposób i może inaczej się je sprawdza no bo niemożliwe że wszystkie trzy nie działają, ten nowy też.
Jak sprawdzić ten czujnik ??
No i czy po zmianie czujnika trzeba skasować błąd czy ABS sam wystartuje??
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, 20:47 przez krzypaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

sprawdzałeś go miernikiem tak? po zamontowaniu musisz skasować błąd. Najlepiej VAGiem , bo nie wiem czy pomoże odłączenie aku na jakiś czas
T
Tony
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Tony »

[quote=""Mati_9N""]sprawdzałeś go miernikiem tak? po zamontowaniu musisz skasować błąd. Najlepiej VAGiem , bo nie wiem czy pomoże odłączenie aku na jakiś czas[/quote]

jesli zamontuje nowy czujnik,to sama lampka zgasnie.po przejechaniu 100m.a bład tylko zostaje w pamieci centralki.ktory potem skasuje kompem :grin:
V ZLOT   PKP  2010
VI ZLOT  PKP  2011:
I MIEJSCE W TURNIEJU PIŁKI NOZNEJ.GRUPA MAZOWIECKA

Grupa Mazowiecka -Stara gwardia
Smigałem: Polo 6n2 sdi , 6n2 gti ,Golfik 4 ,  9n 1.9TDI     
:  Audi A6 C6 3.2 Fsi .Audi Q7 4.2. Hyundai I 30 1.4
k
krzypaw
Raczkujący
Raczkujący

Zamontowałem czujnik i lamka nie zgasła. czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak sprawdzić czujnik ABS. Tak jak już pisałem stary nie przewodził prądu czyli opór jest 100% czyli jak twierdzi część userów i jak wyszukałem w necie jest uszkodzony, ale nowy też nie przewodzi, i czujnik na drugim kole tak samo, nie sądzę żeby zepsóły się dwa stare i kupiłem nowty też uszjkodzony./ Coś jest nie tak wg. mnie,. Więc pytam jeszcze raz, jak sprawdzić ten czujnik.
k
krzypaw
Raczkujący
Raczkujący

Czujnika nie da się sprawdzić miernikiem, jest jak to określił elektryk halotronowy. Na necie znalazłem że da się spradzić tylko oscyloskopem, ale kto z nas ma tekie coś domu.

Czyli u mnie to albo kable albo niestety pompa czy raczej jej elektronika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”