[6n] Rozrusznik dziwnie sie zachowuje

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

q
qiuru18
Newbie
Newbie

[6n] Rozrusznik dziwnie sie zachowuje

Post autor: qiuru18 »

Po przekręceniu kluczyka rozrusznik dziwnie klekocze/terkocze wał się nie kręci
co dziwne przy wyłączonej stacyjce światła świecą na full ,a po przekręceniu do połowy (bez odpalania) ledwo co się świecą
akumulator jest pewny

Co szukać i gdzie ? jeśli to mechanizm zębnika to jakie szanse mam żeby go naprawić ..czy lepiej poszukać nowego rozrusznika na szrocie i ile taki może kosztować ?
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Co do rozrusznika to myśle że do wymiany.. ewentualnie możesz go rozebrać i zobaczyć co z nim nie tak.
q
qiuru18
Newbie
Newbie

Co ciekawe jak jeździłem nim to wszystko grało ,a na zimę postawiłem go i nie jeździłem ....przyszła wiosna a tu niespodzianka
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

może coś tam zaśniedziało w nim.. wiem jak w mojej maździe..stala cala zime i jak chcialem odpalic to tylko cykanie.. musze rozebrać i sprawdzić :)
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Co do pierwszego posta to by wygladalo na bendix, jakies 60zl nowy. Ale nie pasuje mi ten objaw ze swiatlami. A co do postu ostatniego tj. nad moim to koledze w mazdzie elektrowlacznik siada
[size=12px][/size]
q
qiuru18
Newbie
Newbie

pomóżcie koledzy bo kompletnie zbaraniałem , wymontowałem rozrusznik z samochodu wygląda dobry ale nie sprawdzałem
Jak sprawdzić go gdy jest wymontowany? można do akumulatora podłączyć tam jest jeden główny bolec do + i mała wtyczka pewnie od zapłonu , a mase to do obudowy mam przytknąć ?

Mimo że rozrusznik wymontowany z obwodu to polo dalej szaleje ,elektryka siada po przekręceniu kluczyka ,nie ma siły nawet radia włączyć ,licznik dziwnie hałasuje i tyka wskazówki latają jak oszalałe

bezpieczniki sprawdziłem ,może to te kostki nad bezpiecznikami ? lub czy możliwe że cały kłopot jest spowodowany tym że w liczniku coś się popsuło
T
Tracer2
Newbie
Newbie

Post autor: Tracer2 »

Z rozrusznikiem dobrze kombinujesz tylko kable daj grube i się nie zdziw bo szarpnie przy podłaczeniu + na ten mały zacisk.
Mógł akumulator stracić pojemność lub zaciski zasniedziały.
Sprawdz tez mase do silnika od nadwozia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”