Chciałbym pierwszy raz zmienić filtr paliwa, sprawdzam na stronie filtrona jaki filtr a tam 2 rodzaje jakiś 3 bar i 4 bar jak to sprawdzić jaki ja mam? silnik 1.2 12v 65 km 2002 r
I znowu ktoś sę obraził na wujka Google
np. http://www.genesis.net.pl/ETKA-VW_35416.html
A z tym filtrem to się domyślam ale niech się ktoś wypowie co wie dokładnie bo głupot czasami na wypisuje :victory:
PZDR
Właściwie to filtr jest ten sam jedynie zawór jest 3 lub 4 barowy. Można podobno kupić sam filtr i zawór przełożyć ze starego filtra. Polo 9N mialo 3 barowy natomiast 9N3 już 4.
Właściwie filtrów paliwa do poli to jest tyle rodzajów że byłem w 4 warsztatach i w żadnym nie mieli właściwego niech ci auto podniosą odczytają numer z filtra sprawdź czy mają na stanie dopiera pozwól im wymontować stary( niby w każdym był wszystko ok. ale jednak nie to inne bary to całkiem inny wygląd ) według katalogu to ten ale jednak inny. W moim kod filtra był od strony podłogi i nie mogli go odczytać bo nie dawało go się obrócić bez wymontowania :banghead: teraz stary zostawiłem na wzór do następnej wymiany więc nie sugeruj się etką
[quote=""brum""]Właściwie filtrów paliwa do poli to jest tyle rodzajów że byłem w 4 warsztatach i w żadnym nie mieli właściwego niech ci auto podniosą odczytają numer z filtra sprawdź czy mają na stanie dopiera pozwól im wymontować stary( niby w każdym był wszystko ok. ale jednak nie to inne bary to całkiem inny wygląd ) według katalogu to ten ale jednak inny. W moim kod filtra był od strony podłogi i nie mogli go odczytać bo nie dawało go się obrócić bez wymontowania :banghead: teraz stary zostawiłem na wzór do następnej wymiany więc nie sugeruj się etką[/quote]
Rzeczywiście, wymontowanie filtra to bardzo ciężka sprawa... Okręcić jedną śrubę krzyżakową i filtr sam wychodzi - nawet wężyków nie trzeba odpinać, żeby móc go obrócić o 90 stopni... Ja dopasowałem filtr bez problemu. Rocznik, silnik oraz fakt, że filtr zamontowany ma 3 wyprowadzania wystarczył aby dopasować dobry filtr.