Ogrzewanie, gora i dol ok a boki zimne

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
horses
Raczkujący
Raczkujący

Ogrzewanie, gora i dol ok a boki zimne

Post autor: horses »

Hej.

Chyba trzeba bylo sie jeszcze raz rejestrowac ;/

Pytanie.
Wymienilem nagrzewnice bo ciagle zawor byl otwarty, ale ze trafila mi sie cala to w calosci. Ale chyba dalej jest lipa bo ciagle grzeje.
Natomiast, grzeje na gore (szyba) grzeje na dol (nogi) ale nie leci cieple po bokach, czy ten typ tak ma czy cos sie urwalo ? Wszystkie pokretla chodza lekko jak powinny.

PZDr
Adam
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

TTTM czyli Ten Typ Tak Ma. Z ruchomych bocznych kratek zawsze poleci zimne powietrze. Jest mozliwosc przerobienia tego. W FAQ na polo squad znajdziesz opis i zdjecia przerobki.

A tak przy okazji, gdzie Ci leci cieple powietrze gdy gałke przekrecisz na dolne ustawienie? U mnie nigdzie wtedy nie wylatuje, szumi gdzies w srodku deski rozdzielczej ale nigdzie w kabinie nie wylatuje powietrze i to jest prawdziwa zagadka :)
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Odi »

Ralph też mnie to zastanawia, słychać świst w nie czuć żeby wiało.
C
Changeman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Changeman »

Panowie na dolnym ustawieniu powinno lekko dmuchac z tych malych otworow w srodkowej konsoli. I jeszcze za konsola w stone pedalow.
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Ralph"]A tak przy okazji, gdzie Ci leci cieple powietrze gdy gałke przekrecisz na dolne ustawienie? U mnie nigdzie wtedy nie wylatuje, szumi gdzies w srodku deski rozdzielczej ale nigdzie w kabinie nie wylatuje powietrze i to jest prawdziwa zagadka [/quote]

Jak sie ustawi na dolnym polozeniu czyli zimne, to cieple leci no albo na szybe albo na nogi, kwestia jak sie ustawi nawiew. Zapewne zawor nie trzyma ;/

Adam
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

horses wybacz zle sformułowałem pytanie. Juz sie poprawiam.

Gdzie wylatuje powietrze jesli nawiew ustawimy na polożenie zaznaczone na fotografii ponizej:
ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, 9:22 przez Ralph, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

Leci zimne na boki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

Ustawienie "dolne" czyli na pasażera -> jak się wywali wentylator z nagrzenwicą, to widać, że zamykają się przegrody w kanałach dolotowych i zostaje otwarte tylko na boczne nawiewy kierowane (te malutkie na lusterka zawsze są otwarte - też jakiśtaki dziwny myk :?: ). Ponieważ kanał wejściowy, zaraz za nagrzewnicą jest tak pomyślnie skonstruowany, że na szybę i nogi przejście powietrza jest przez nagrzewnicę (czyli będzie ciepłe) natomiast na kratki boczne jest przejście nad nagzrewnicą (czyli zawsze będzie zimne) - jak jak wszyscy pisali powyżej :) to że słychać jakieś szumienie to norma - przecież to nie statek kosmiczny, żeby był szczelny przy tych wszystkich ustawieniach więc trochę tego ciepłego leci - ale na tyle mało, że ciepłota ginie od razu w kanałach :(

i teraz moja rada, pewnie nie będę oryginalny ale co tam... odwiedzać polo squad tak jak pisał Ralph i przerabiać tą nagrzewnicę!!! ja tak u siebie w tym sezonie zrobiłem... no poprostu bajka!!! kto tego ciepła z bocznych kratek nie poczuł, ten nie jest sobie w stanie tego wyobazić ;) 3km jazdy i zero pary na przedniej i bocznych szybach; ciepłe ręce na kierownicy, ogólnie cieplutko jak na majorce ;) polecam!

[quote="horses"]Jak sie ustawi na dolnym polozeniu czyli zimne, to cieple leci no albo na szybe albo na nogi, kwestia jak sie ustawi nawiew. Zapewne zawor nie trzyma ;/

Adam[/quote]

jak było po grzaniu to trochę musi minąc czasu żeby się wyziębiła nagrzewnica, a jak był odpalany z zimnem, to znaczy, że pewnie linka zeszła z tego przełącznika/zasuwy na nagrzewnicy

pozdro
4don site
Obrazek Obrazek
h
horses
Raczkujący
Raczkujący

Dzis sprawdze. Miesiac temu wsadzilem uzywana nagrzenice z innym zaworem, po dwoch tyg zaczelo ciagle wiac cieplym (linke sprawdzalem ale sprawdze jeszcze raz) natomiast wczoraj cos z wentylatorem sie zaczelo dziac bo wyje tak ze rane boskie.
Obrazek
r
rutraz
Newbie
Newbie

Post autor: rutraz »

Koledzy moglibyście podać linka do strony o przeróbce ogrzewania?
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Dam Ci wędkę:

1. google.pl

2. wpisujesz:
polo squad

3. Kliknij w pierwszy link u samej gory

4. z menu po lewej stronie wybierz FAQ

5. nastepnie swoj model polo czyli Polo 86C/2f

6. poszukiwana przez Ciebie porada znajduje sie pod hiperłączem o wymownej nazwie: Cieple powietrze w bocznych nawiewach 86c & 86c/2f
Obrazek
Awatar użytkownika
Liwio
Początkujący
Początkujący

Post autor: Liwio »

Zgadzam sie dokładnie z Pyjo ja tez mam przerobione i normalnie cud miód i orzeszki :banana: Jak ktos ma jakieś wątpliwosci to niema się nad czym zastanawiac tylko przerabiać.... :D
------------->LIWIO<------------
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 286#p42286 -MOJE POLO
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”