[9N] światła jazdy dziennej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
Vipdanek
Raczkujący
Raczkujący

[9N] światła jazdy dziennej

Post autor: Vipdanek »

Witam chcę kupić i samemu zamontować światła jazdy dziennej proszę o porady jak to należy zrobić które najlepiej pasują do polo N9 żeby nie było za dużo kombinacji wiem że podobne tematy już były ale wybór jest bardzo duży proszę o pomoc z góry dzięki
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Za duzo na tym forum nie siedze. Tematow na pewno bylo sporo, ale jesli juz pytasz.
Z DRLem dostaniesz instrukcje gdzie jaki przewod idzie. Tzn bedziesz pewnie mial trzy przewody. Jeden idzie do masy, drugi do przewodu swiatel mijania, a trzeci na +12V po stacyjce (jego mozna znalesc na silniczku wycieraczek przod)
:)
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Ja ostatnio też montowałem u kolegi światła do jazdy dziennej w Polo 9N. Zgadzam się z kolegą, że wszystko będziesz miał w instrukcji podane. Wszystko wiedziałem, tylko szukałem plusa miernikiem po stacyjce... znalazłem. I okazało się, że zrobiłem przez przypadek "Coming/Leaving home", a raczej coming home ;) W wiązce za akumulatorem, przy lewym nadkolu, bliżej ścianki grodziowej znalazłem plus, który znika dopiero po 60s. od wyłączenia zapłonu :) Koledze to nie przeszkadza, więc to tak zostawiliśmy :) W sumie fajny bajer z tego wyszedł :) (Czewono-czarny kabelek, we wtyczce - w skrajnej je części. - za akumulatorem jest tam złączka tej wiązki.)

Co samych świateł. Możesz dopasować okrągłe, żeby dopasować do otworów na halogeny (jeśli ich nie masz). Tylko, że wtedy musisz liczyć się z wymianą kratek z zderzaku na te z otworami. Albo możesz kupić, tak jak mój kolega, zwykłe podłużne.. te jego mają podajże 18-19cm. Wyglądają ok... Tylko, że po zamontowaniu się zorientowaliśmy pewną wadę montowania świateł do jazdy dziennej w kratkach - tych skrajnych w zderzaku.... Ktoś może podpierdzielić teraz lampy razem z kratkami bez używania nawet śrubokręta :)... Ale w sumie inaczej nie możesz zamontować, bo inaczej nie pozwalają przepisy.. chyba że wyrżniesz dziury w zderzaku - Lampy muszą być 25cm od ziemi, odległośc pomiędzy nimi musi być 60cm- pomiędzy ich wewnętrznymi krawędziami.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”