instalacja radiowa, głośniki

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dulu1
Newbie
Newbie

instalacja radiowa, głośniki

Post autor: dulu1 »

Witam!

Jestem nowy na forum, dlatego chciałbym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami. Moja dziewczyna ostatnio kupiła sobie VW polo 6N2, z 2000r. Auto jest 5 drzwiowe, kupione zostało w salonie, i jest to najbiedniejsza wersja. Nie ma radia, tylko zaślepkę. Mam pytanie jak sprawdzić czy posiada ono instalacje radiową i głośniki (antenę ma). Kabli do głośników raczej nie ma bo tak gdzie powinny być gumowe przelotki do drzwi, są tylko zaślepki. Oglądałem także zaślepki w drzwiach, i wydaj mi się że nie mają w ogóle otworków(możliwe to w ogóle?). Aha no i jeżeli już się okaże że nie ma tych głośników, to jaki rozmiar powinienem kupić, do drzwi na dół, i jakie gwizdki do drzwi na górę (bo chyba tak powinno to wyglądać). Może ktoś potrafi polecić jakiś nie zbyt drogi zestaw głośniczków?
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

jesli masz kieszenie w drzwiach to wchodza 165mm .. jesli nie to w podszybie wchodza 100mm .. zadnej półki nie niszcz :butcher: .. instalka pod radio powinna byc pociagnieta i pod glosniki tez ( na podszybie ) .. w boczki drzwi jesli nie ma to latwo dorobic .. co do 100mm to wybor raczej kolorem i ksztalte :P .. 165mm to zestaw 2 drozny odseperowany ( 2 twetery i 2 midbassy ) .. z najtanszych .. 130zl -> Phonocar Y line .. troche drozsze 300 zl -> helix DB 62.1 lub lepsze 500zl -> rainbow slx265 .. oczywiscie potrzebne sa adaptery na twetery zeby moc je zabudowac w podszybiu w miejscu oryginalnych glosnikow .. w razie czego poczytaj na forum co i jak :) oczywiscie ni zagalopuj sie i nie wkladaj 4 glosnikow bo kupa bedzie . lepiej wlozyc bardzo dobrej jakosci przod .. niz niskiej jakosci przod i tyl ..
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""alienek""]jesli masz kieszenie w drzwiach to wchodza 165mm .. jesli nie to w podszybie wchodza 100mm .. zadnej półki nie niszcz :butcher: .. instalka pod radio powinna byc pociagnieta i pod glosniki tez ( na podszybie ) .. w boczki drzwi jesli nie ma to latwo dorobic .. co do 100mm to wybor raczej kolorem i ksztalte :P .. 165mm to zestaw 2 drozny odseperowany ( 2 twetery i 2 midbassy ) .. z najtanszych .. 130zl -> Phonocar Y line .. troche drozsze 300 zl -> helix DB 62.1 lub lepsze 500zl -> rainbow slx265 .. oczywiscie potrzebne sa adaptery na twetery zeby moc je zabudowac w podszybiu w miejscu oryginalnych glosnikow .. w razie czego poczytaj na forum co i jak :) oczywiscie ni zagalopuj sie i nie wkladaj 4 glosnikow bo kupa bedzie . lepiej wlozyc bardzo dobrej jakosci przod .. niz niskiej jakosci przod i tyl ..[/quote]

Alienek trochę się zapędziłeś z tymi kieszeniemi i podszybiem ;) - to 6N2 a nie 6N. Tam w serii masz miejsce na głośnik 165mmm w drzwiach + tweeter w trójkątach lusterek
d
dulu1
Newbie
Newbie

[quote=""turzol""]Alienek trochę się zapędziłeś z tymi kieszeniemi i podszybiem ;) - to 6N2 a nie 6N. Tam w serii masz miejsce na głośnik 165mmm w drzwiach + tweeter w trójkątach lusterek
[/quote]

Ok, a te tweetery też mają jakieś rozmiary? Jak to będzie z tą instalacją? Mogę liczyć na to że będzie chociaż pociągnięte zasilanie, i kabel od anteny??Bo jak nie to chyba będę musiał pojechać z tym wszystkim do jakiegoś elektryka samochodowego. Aha jeszcze jedno, jak ściągnąć maskownice na głośniki, i tą klapkę zaślepiająca miejsce na radio żeby nic nie połamać czy porysować?
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

turzol
sorki nie zwrocilem uwagi :oops: :doh: ..
dulu1
skoro masz antene to i kabel jest pociagniety .. tak samo zasilanie ,ogolnie kostki ISO powinny byc w standardzie :grin: .. mam dojscie tylko do 2f i 6n :( ale mysle ze pewnie na zatrzepach sie trzymaja .. najlatwiej podwazyc je karta taka jak z bankomatu , albo dowodem :mrgreen: i wtedy sie nic nie polamie i nie porysuje :) ( telefony tak otwieram :butcher: )
Obrazek
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
d
dulu1
Newbie
Newbie

[quote=""alienek""]turzol
sorki nie zwrocilem uwagi :oops: :doh: ..
dulu1
skoro masz antene to i kabel jest pociagniety .. tak samo zasilanie ,ogolnie kostki ISO powinny byc w standardzie :grin: .. mam dojscie tylko do 2f i 6n :( ale mysle ze pewnie na zatrzepach sie trzymaja .. najlatwiej podwazyc je karta taka jak z bankomatu , albo dowodem :mrgreen: i wtedy sie nic nie polamie i nie porysuje :) ( telefony tak otwieram :butcher: )[/quote]

Wieczorem jak znajdę trochę czasu to to sprawdzę. A jeżeli by się okazało że zasilenie i kabel anteny jest, to wtedy za założenie zabiorę się sam :) dlatego ma jeszcze jedno pytanko, jak Rozebrać tapicerkę drzwi, i te trójkąciki w których montuję się tweetery?

http://www.allegro.pl/item617114081_gol ... a_mdf.html

Czy takie głośniczki podejdą do tego polo?Jak z jakością?(zaznaczam że moja dziewczyna nie jest audiofilem, ale miło by jak by grało troszkę lepiej niż przeciętnie :D )
d
dulu1
Newbie
Newbie

[quote=""dulu1""]Wieczorem jak znajdę trochę czasu to to sprawdzę. A jeżeli by się okazało że zasilenie i kabel anteny jest, to wtedy za założenie zabiorę się sam :) dlatego ma jeszcze jedno pytanko, jak Rozebrać tapicerkę drzwi, i te trójkąciki w których montuję się tweetery?
[/quote]

Dzisiaj miałem chwilkę i zerknąłem pod zaślepki. niestety auto nie ma głośników (nawet w maskownicach na głośniki nie ma dziurek-całe są wylane z plastiku :( ), pod zaślepką pod radio nie ma w ogóle żadnych kabli, ani kostek ISO do głośników, ani do zasilania, ani do anteny (chociaż antena jest na dachu). Także instalacji prawdopodobnie nie ma wogóle, bo na tej zaślepce są miejsca w które powinny być wpięte, a niec tam nie było :( Nie wiem co o tym myśleć, bo pamiętam że jak mój ojciec kupował w 99 caddego (nowego), w najbiedniejszej wersji to cała instalacja była, wystarczyło podłączyć wtyczki do radia, i założyć głośniki. Mam jeszcze pytanie co do anteny, czy jest możliwe że może byc gdzieś kabel po deska? Bo jak nie to żeby założyć to cholerne radio trzeba będzie rozbebeszać całe auto :angry:
Może ktoś umie rozkodować VIN do tego auta? może to coś podpowie.
Vin polo:

WVWZZZ6NZ1D003495
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

poszukaj dobrze musza byc kostki iso przynajmniej z zasilania , i kabel z anteny ..
Obrazek
d
dulu1
Newbie
Newbie

[quote=""alienek""]poszukaj dobrze musza byc kostki iso przynajmniej z zasilania , i kabel z anteny ..[/quote]

Patrzałem dobrze, macałem ręką i nic. Widać jedynie przewód idący do włącznika awaryjnych i rury do kratek wentylacyjnych, nic więcej. Dziwne jest to trochę, ale naprawdę nic tam nie ma, chyba że się powypinały z zaślepki i gdzieś powypadały na dół. :? Czy po numerze VIN da się odczytać czy była instalacja radiowa?
V
Veea
Newbie
Newbie

Post autor: Veea »

Chciałem dziś wymontować radio z VW Polo ale gdy włożyłem kluczyki wyszedł tylko panel i cała reszta została.
http://img380.imageshack.us/i/zdjcie000f.jpg/

I co mam dalej zrobić?
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

ja radio wyjalem lopatkami dostarczonymi z nowym radiem. jesli masz takowe to mozesz nimi srobowac.

mozesz tez wyjac popielniczke i sprobowac wypchnac radio reka
V
Veea
Newbie
Newbie

Post autor: Veea »

Może spytam inaczej czy coś trzyma ta puszkę w środku czy żeby ja wyjąć trzeba coś odkręcić, odgiąć ?
Z
Zing
Newbie
Newbie

Post autor: Zing »

Witam posiadam radyjko Pioneer DEH 200 posiadam w samochodzie 2 glosniki, czy moge podlaczyc do niego dwa dodatkowe czy raczej bedzie ciezko. Pozniej opis radyjka??

Radioodtwarzacz preferowany do standardowego systemu Car Audio. Dedykowany na rynek rosyjski. Jednostka dysponuje nowoczesnym tunerem D4Q z RDS oraz syntezą PLL. Użytkownik dysponuje funkcją BMS czyli automatycznym wyszukiwaniem stacji radiowych lub ręcznym. DEH-200MP może zapamiętać do 24 stacji radiowych. Pioneer wyposażyl jednostke w 4 x 50 Watt mocy na układzie mosfet. Rzeczywista moc to 4 x 22 W. Radioodtwarzacz dysponuje regulacją tonów średnich, wysokich oraz niskich dodatkowo oferuje funkcje SLA - regulacja natężenia dźwięku w danej części samochodu. Godne uwagi jest wejście AUX w panelu radia, dźieki czemu możemy uzyskać dodatkowe źródła dźwęku. Zielone podświetlanie przycisków oraz wyświetlacz LCD - biały idealnie dopełnią wnętrze samochodu.

I pytanko chcialem zakupic boczki do VW Polo 6N od naszego kolegi z forum ona ma Polowke 6n 3d, ja oczywiscie 6N 5d. pytanie czy bedzie ok. Mialem dzis jeden odpis w tej kwestii ale przesylam zdjecie tegoz boczka

http://img88.imageshack.us/img88/3554/obraz009lh.jpg
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""Zing""]posiadam radyjko Pioneer DEH 200 posiadam w samochodzie 2 glosniki, czy moge podlaczyc do niego dwa dodatkowe[/quote]
Tak możesz. Twoje radyjo ma 4 wyjścia. 2 x przód i 2 x tył, więc bez problemu.

[quote=""Zing""]chcialem zakupic boczki do VW Polo 6N od naszego kolegi z forum ona ma Polowke 6n 3d, ja oczywiscie 6N 5d[/quote]
3D nie będzie pasować do 5D i odwrotnie.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
limpek
el &quot;Limek&quot;

Post autor: limpek »

temat powinien znajdować się w dziale car audio
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW

Bardzo zielone Polo i Barzo czarne Suzuki Bandit

IV Polo Zlotu - Ślesin 2007

II Polo Zlotu - Więcbork 2008

!!! I Polo zlotu - Ślesin 2009 !!![/siz
ODPOWIEDZ