klimatyzacja - włącza sie i wylacza co kilka sekund

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
macgaw
Raczkujący
Raczkujący

klimatyzacja - włącza sie i wylacza co kilka sekund

Post autor: macgaw »

witam ,zadalem podobne pytanie lecz zle ocenilem ustarke, myslalem ze cos w silniku... i sie zapychalo (temat o dlawieniu silnika)

teraz wiem ze nie ma to zwiazku z silnikiem a z klimatyzacja.

usterka jest taka sama, czyli po przejechaniu ileś tam kilometrow dzialajaca klima wyłącza się i włącza w odstepach co 4-5 sekund.
z kabiny kierowcy odczuwam to wlasnie jakby sie dlawil silnik ale to nie jest to.

po wyjsciu z auta slychac "pstrykniecie" kiedy sie wlacza klima i tak co kilka sekund.
wymienilem sterownik wentylatorow ale to nic nie pomoglo.

dzis na postoju kiedy auto bylo odpalone znowu to samo, po 10 minutach kiedy wylaczylem klimatyzacje (jechalem juz). na kolejnym postoju usterka minela.

czytalem na forum passata podobne problemy ale nikt tam tego nie zdjagnozowal.
podawali ze moze to byc cisnienie freonowe za duze, lub jakies filtry rozprezne?
POLO VARIANT 1.9 TDI 110 KM
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

A sprawdź czujnik przy osuszaczu. Mi kiedyś skorodowały piny właśnie tam i klima się rozłączała. Może to będzie to.
g
gilles
Początkujący
Początkujący

Post autor: gilles »

a to nie jest normalne działanie klimatyzacji?
ja mam tak samo, ale myślałem, że klima sie wylacza co chwile żeby temperatura nie była zbyt niska
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

no u mnie też klima co jakiś czas sobie "pyknie" i się wyłączy, w czasie jazdy niewiadomo kiedy, ale w korku co powiedzmy kilkadziesiąt sekund się na chwile wyłącza
m
macgaw
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: macgaw »

nie moge znalesc odpowiedzi na moj problem. oddaje auto do mechanika ... zobaczymy co zrobia.

to nie jest normalne ze sie wylacza.
u mnie klima chlodzi caly czas wylaczaja sie wentylatory co jakis czas i to jest prawidlowe

wada jest natomiast wylaczanie sie jej i wlaczanie co 5 sekund, niestety objawia sie to tym ze silnik lekko sie dlawi poniewaz przy wlaczeniu klimy lekko spadaja obroty....
i teraz sobie wyobrazicie ze jak sie jedzie takim autem jak co 5 sekund te obroty spadaja i znow do gory i tak do chwile... przy gazowaniu sie dławi,... oczywiscie wiem ze to nie silnik wiec mu nie gazuje....

po prostu na ok 10 min wylaczam klime, potem jest znowu dobrze i dziala prawidlowo....

kiedys tego nie mialem.... i sie wkurzam.... jezdze nim juz prawie 4 lata i nie wiem czy juz myslec ze on sie konczy... co chwile cos jak nie klima to klocki, to łozyska itd itd .. ehhh
POLO VARIANT 1.9 TDI 110 KM
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”