śruby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

śruby

Post autor: Metz »

witam

ok. miesiąca temu przy zmianie opon na letnie zauważyłem że mam kilka śrub stożkowych, a kilka kulistych. Jakie śruby powinienem zakupić do swojego auta aby pasowały. Felgi mam 13" Exculive Line by Alustar
Czy np. te będą dobre - M12x1.5x26 STOŻEK ?
http://allegro.pl/item621350954_sruby_d ... cedes.html
t
tajpej

Post autor: tajpej »

M12x1.5 tylko długość radziłbym Ci zmierzyć żeby czasem nie były za krótkie :glare:
Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

długość całkowita śruby to ok. 47 mm, gwintu 22 mm.
Może bezpieczniej kupić 26 mm lub 28 (gwint) ?
Awatar użytkownika
inkofon
Początkujący
Początkujący

Post autor: inkofon »

uważaj też na długość przy montażu tylnych kół. bo z przodu jeszcze dłuższe wejdą ale z tyłu jeśli będą minimalnie za długie to będe ocierały o będen albo go blokowały. ja tak mam i muszę tylne skrócić minimalnie.
Pławniowice 2009/Istebna 2009/2010
t
tajpej

najpierw zmierz sobie ile śruba wystaje z alu jak wsadzisz ją do środka i dodaj długość gwintu która jest w piaście ok 1 cm
Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""inkofon""]uważaj też na długość przy montażu tylnych kół. bo z przodu jeszcze dłuższe wejdą ale z tyłu jeśli będą minimalnie za długie to będe ocierały o będen albo go blokowały. ja tak mam i muszę tylne skrócić minimalnie.[/quote]

a jakiej długości masz gwint że musisz skrócić ?
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

Post autor: klon »

To ja się dołączę do tematu, do Classica pasują te same śruby? Tzn gwint M12x1,5? A co do długości ja sprawdziłem tak: wyjąłem dojazdówkę i wykręciłem 1 śrubę, włożyłem do dojazdówki i zmierzyłem ile gwintu wystaje - w ten sposób chyba za długich na tył nie kupię:)
Obrazek
t
tajpej

[quote=""klon""]dojazdówkę i wykręciłem 1 śrubę[/quote]
jeżeli masz alufelgi to ich grubość jest większa niż stalówki więc będziesz potrzebował dłuższej śruby zmierz sobie do felgi którą masz na aucie a nie do dojazdówki :vinsent:
Awatar użytkownika
inkofon
Początkujący
Początkujący

Post autor: inkofon »

[quote=""Metz""][quote=""inkofon""]uważaj też na długość przy montażu tylnych kół. bo z przodu jeszcze dłuższe wejdą ale z tyłu jeśli będą minimalnie za długie to będe ocierały o będen albo go blokowały. ja tak mam i muszę tylne skrócić minimalnie.[/quote]

a jakiej długości masz gwint że musisz skrócić ?[/quote]

jutro wyjme z bagażnika i sprawdze dzisiaj nie mam już siły schodzic do auta
Pławniowice 2009/Istebna 2009/2010
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

Post autor: klon »

[quote=""tajpej""]jeżeli masz alufelgi to ich grubość jest większa niż stalówki więc będziesz potrzebował dłuższej śruby zmierz sobie do felgi którą masz na aucie a nie do dojazdówki[/quote]
No tak, po zmierzeniu wystającej części z dojazdówki sprawdzam ile wystaje z alu, wtedy wychodzi o ile dłuższa ma być śruba.
Obrazek
Awatar użytkownika
Metz
Raczkujący
Raczkujący

ok inkofon, czekam na info.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”