ok. miesiąca temu przy zmianie opon na letnie zauważyłem że mam kilka śrub stożkowych, a kilka kulistych. Jakie śruby powinienem zakupić do swojego auta aby pasowały. Felgi mam 13" Exculive Line by Alustar
Czy np. te będą dobre - M12x1.5x26 STOŻEK ? http://allegro.pl/item621350954_sruby_d ... cedes.html
uważaj też na długość przy montażu tylnych kół. bo z przodu jeszcze dłuższe wejdą ale z tyłu jeśli będą minimalnie za długie to będe ocierały o będen albo go blokowały. ja tak mam i muszę tylne skrócić minimalnie.
[quote=""inkofon""]uważaj też na długość przy montażu tylnych kół. bo z przodu jeszcze dłuższe wejdą ale z tyłu jeśli będą minimalnie za długie to będe ocierały o będen albo go blokowały. ja tak mam i muszę tylne skrócić minimalnie.[/quote]
To ja się dołączę do tematu, do Classica pasują te same śruby? Tzn gwint M12x1,5? A co do długości ja sprawdziłem tak: wyjąłem dojazdówkę i wykręciłem 1 śrubę, włożyłem do dojazdówki i zmierzyłem ile gwintu wystaje - w ten sposób chyba za długich na tył nie kupię:)
[quote=""klon""]dojazdówkę i wykręciłem 1 śrubę[/quote]
jeżeli masz alufelgi to ich grubość jest większa niż stalówki więc będziesz potrzebował dłuższej śruby zmierz sobie do felgi którą masz na aucie a nie do dojazdówki :vinsent:
[quote=""Metz""][quote=""inkofon""]uważaj też na długość przy montażu tylnych kół. bo z przodu jeszcze dłuższe wejdą ale z tyłu jeśli będą minimalnie za długie to będe ocierały o będen albo go blokowały. ja tak mam i muszę tylne skrócić minimalnie.[/quote]
a jakiej długości masz gwint że musisz skrócić ?[/quote]
jutro wyjme z bagażnika i sprawdze dzisiaj nie mam już siły schodzic do auta
[quote=""tajpej""]jeżeli masz alufelgi to ich grubość jest większa niż stalówki więc będziesz potrzebował dłuższej śruby zmierz sobie do felgi którą masz na aucie a nie do dojazdówki[/quote]
No tak, po zmierzeniu wystającej części z dojazdówki sprawdzam ile wystaje z alu, wtedy wychodzi o ile dłuższa ma być śruba.