[9n] Problem. Łożysko oporowe ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mari88
Zainteresowany
Zainteresowany

[9n] Problem. Łożysko oporowe ?

Post autor: mari88 »

Witam. Mój ojciec ma pewien problem w Polo 1.2 65 KM, a mianowicie na wolnych obrotach coś piszczy w okolicach skrzyni, jak doslownie delikatnie naciśnie sie pedał sprzęgła przestaje piszczeć. Wygląda to na łożysko oporowe, ale całej skrzyni to nie usmiecha mi sie wyciagać, miał moze ktos podobną sytuacje ? z góry dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Majkel19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Majkel19 »

Ja miałem to samo w swoim tedeiku. Przy wciśniętym sprzęgle uspakajało się a normalnie grzechotało.. Kupiłem łożysko oporowe firmy sasch. Tobie też to polecam bo wymiana łożyska wiąże się ze zdjęciem półosi skrzyni itp. Roboty od cholery a na tanim zamienniku może być dobrze ale tylko przez chwile. Oryginalny dłużej po grzechoczy niż zamiennik. Radzę szybko się za to brać bo jak się rozsypie całkiem to nie wysprzęgli a wiąże jest to z brakiem możliwości wrzucenia biegu. Noo chyba że czasmi 1. ale daleko nie zajedziesz..
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

jak juz kupowac to tylko cos lepszego jakies zamienniki unikac za duzo roboty jak by padlo za kilka tygodni a wiadomo ze jak wcisniesz sprzeglo to silnik oddziela sie od skrzyni i ustaje grzechotanie.........czasem warto zadzwonic do ASO bo cena sie nie rozni duzo od orginalu a sklepu zwyklego ,ja kupowalem zamek do klapy do golfa GTI w ASO 120zl komplet a uzywka 100 zl
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
mari88
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mari88 »

Panowie to nie jest grechotanie tylko delikatne piszczenie, wystarczy,ze lekko nacisne pedał sprzęgła i nie piszczy.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

To trochę śmierdzi padniętym jakimś innym łożyskiem w skrzyni. W momencie rozłaczenia napędu przestaje piszczeć bo wałek przestaje pracować. Sprawdź na wstępie poziom oleju w skrzyni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”