Witam. Mój ojciec ma pewien problem w Polo 1.2 65 KM, a mianowicie na wolnych obrotach coś piszczy w okolicach skrzyni, jak doslownie delikatnie naciśnie sie pedał sprzęgła przestaje piszczeć. Wygląda to na łożysko oporowe, ale całej skrzyni to nie usmiecha mi sie wyciagać, miał moze ktos podobną sytuacje ? z góry dzieki za pomoc
Ja miałem to samo w swoim tedeiku. Przy wciśniętym sprzęgle uspakajało się a normalnie grzechotało.. Kupiłem łożysko oporowe firmy sasch. Tobie też to polecam bo wymiana łożyska wiąże się ze zdjęciem półosi skrzyni itp. Roboty od cholery a na tanim zamienniku może być dobrze ale tylko przez chwile. Oryginalny dłużej po grzechoczy niż zamiennik. Radzę szybko się za to brać bo jak się rozsypie całkiem to nie wysprzęgli a wiąże jest to z brakiem możliwości wrzucenia biegu. Noo chyba że czasmi 1. ale daleko nie zajedziesz..
jak juz kupowac to tylko cos lepszego jakies zamienniki unikac za duzo roboty jak by padlo za kilka tygodni a wiadomo ze jak wcisniesz sprzeglo to silnik oddziela sie od skrzyni i ustaje grzechotanie.........czasem warto zadzwonic do ASO bo cena sie nie rozni duzo od orginalu a sklepu zwyklego ,ja kupowalem zamek do klapy do golfa GTI w ASO 120zl komplet a uzywka 100 zl
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km
To trochę śmierdzi padniętym jakimś innym łożyskiem w skrzyni. W momencie rozłaczenia napędu przestaje piszczeć bo wałek przestaje pracować. Sprawdź na wstępie poziom oleju w skrzyni.