[9n] sygnał dźwiękowy po przekręceniu klucza w stacyjce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Palbertino
Newbie
Newbie

[9n] sygnał dźwiękowy po przekręceniu klucza w stacyjce

Post autor: Palbertino »

Witam,
Mam problem. Od Wczoraj, po przekręceniu kluczyka w stacyjce słychać krótki dźwięk elektroniczny przypominający zatrzymującą się windę tuż przed otwarciem drzwi (takie moje porównanie). Oczywiście, wszystkie lampki gasną i nic alarmującego się nie świeci. Co to może być? Autko z silnikiem 1,2, przebieg 85tyś. km.
Druga sprawa to zauważyłem, że gdy temperatura otoczenia spada poniżej -4 stopni Celcjusza (rano, po nocy) i gdy odpalam autko to od razu włacza się lampka ciśnienia oleju z sygnałem dźwiękowym. Po ponownym odpaleniu silnika już tego nie ma. Sytuacja powtórzyła się już trzeci raz i tylko gdy temperatura rano jest trochę poniżej zera... To normalne?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Co do dźwięku: na liczniku obok wskazania przebiegu nie zapalił Ci się czasem taki klucz - francuz? Jest o "wezwanie" na inspekcję do serwisu. Jak kto wykasować, znajdziesz na forum.

Co do kontrolki: a jaki masz poziom oleju? Zapalająca się kontrolka z sygnałem to nie jest normalne.
Awatar użytkownika
rysiekRysiu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rysiekRysiu »

ten dźwięk to może też być ostrzeżenia o braku paliwa. jak kupiłem polo to własnie tak mi pikało i nie wiedziałem co to jest ale potem sie okazało, że już na rezerwie jeżdze :)
VW POLO 9n 1.4 16V 75 KM 2003r.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""Palbertino""]Witam,

Druga sprawa to zauważyłem, że gdy temperatura otoczenia spada poniżej -4 stopni Celcjusza (rano, po nocy)[/quote]

Ja mam tak w 9N3, pierwszy raz zadzwonił to myślałem, że zawału dostanę. Jadę do domu, ciemno, głucho, las, droga pusta. Nagle "dong" i myśl WTF. Ok jadę dalej, znowu. Przy drugim razie zauważyłem, ze jak zadzwoni to temp miga. U mnie miga jeśli temp spadnie do 4 stopni, chyba 0, przy -5 i chyba -10. Trochę jest to denerwujące, bo dźwięk jest za głośni i wali nie wiadomo kiedy.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

zgadza sie o pikaniu paliwa tez myslalem ze dostane zawalu ze cos sie dzieje a to norma, a gdzy temperatura jest juz 4 stopnie na plusie informuje o mozliwosci oblodzenia drogi fakt trochu to glosne jest jak ci zapika zobacz kolego jaka temperature wyswietla zewnetrzna i powinno 4 stopnie migac
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
k
krystianpigan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krystianpigan »

[quote=""Palbertino""]Druga sprawa to zauważyłem, że gdy temperatura otoczenia spada poniżej -4 stopni Celcjusza (rano, po nocy) i gdy odpalam autko to od razu włacza się lampka ciśnienia oleju z sygnałem dźwiękowym. Po ponownym odpaleniu silnika już tego nie ma. Sytuacja powtórzyła się już trzeci raz i tylko gdy temperatura rano jest trochę poniżej zera... To normalne?[/quote]

- nieprawidłowo działa czujnik poziomu oleju
Ostatnio zmieniony 19 sie 2011, 22:43 przez krystianpigan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

ale jaki problem ???? jak to ma tak byc orginalnie nawet teraz na wiosne jak w nocy bylo na 4 plus to pikalo to zaden blad czy usterka

Obrazek
k
krystianpigan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krystianpigan »

[quote=""krystianpigan""]ale jaki problem ???? jak to ma tak byc orginalnie nawet teraz na wiosne jak w nocy bylo na 4 plus to pikalo to zaden blad czy usterka[/quote]
doczytaj dokładnie to co zaznaczyłem i opisałem.... - opisywałem problem z kontrolką ciśnienia/czujnika oleju
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

to nie macie identyczny problem bo ty masz co z cisnieniem oleju a on ma normalna rzecz z temperatura zewnetrnza to chyba calkiem cos innego

Obrazek
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: yooshky »

Podepnę się. Co prawda 9N3 ale myślę że jest podobnie. Po wyjęciu kluczyka i otwarciu drzwi słyszę jakiś sygnał, inny niż przy pozostawionych światłach. Inspekcja na liczniku wykasowana. Co to jeszcze może być? Nie świeci się żadna kontrolka.
Obrazek
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

trudno powiedziec o takim czyms nie slyszalem a to zawsze ci tak piszczy jak wyciagniesz kluczyk i masz drzwi otwarte ??

Obrazek
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""MarioGTI""]trudno powiedziec o takim czyms nie slyszalem a to zawsze ci tak piszczy jak wyciagniesz kluczyk i masz drzwi otwarte ??[/quote]
Tak. Nagrałem przed chwilą telefonem, nie wiem czy dasz radę odsłuchać -> http://zaglebie.eu/prv/yooshky/cwierkanie.3gp
Obrazek
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

slychac glosno i wyraznie ''pitu pitu pitu '' takiego czegos nie slyszalem jeszcze aaaaaaaaaaaaaa ja mialem takie sam sygnal golfie teraz mi sie przypomnialo jak panel mialem wlozony z radia to jak wyciagalem kluczyk to mi tak pikalo zeby nie zapomniec wyciagnac panelu z radia, jakie masz radio RCD 200 czy zwykle ???

Obrazek
Awatar użytkownika
yooshky
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""MarioGTI""]slychac glosno i wyraznie ''pitu pitu pitu '' takiego czegos nie slyszalem jeszcze aaaaaaaaaaaaaa ja mialem takie sam sygnal golfie teraz mi sie przypomnialo jak panel mialem wlozony z radia to jak wyciagalem kluczyk to mi tak pikalo zeby nie zapomniec wyciagnac panelu z radia, jakie masz radio RCD 200 czy zwykle ???[/quote]
Jakiegoś zwykłego Soniaka, nie pamiętam modelu, dostałem go z autem. Idę testować VAG-K+CAN to sprawdzę przy okazji jak to będzie po wyjęciu panelu którego nigdy nie wyciągałem.

EDIT: Tak to radio "ćwierka" :) Po wyjęciu panelu cisza. Nie wpadłem na to :) Dzięki.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2011, 21:52 przez yooshky, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

tez mailem soniaka wlasnie i on tak pikal heeee daj znac czy to jest to :grin: czekam z niecierpliwoscia

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”