Kontrolka ręcznego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
endriu
Raczkujący
Raczkujący

Kontrolka ręcznego

Post autor: endriu »

Po odpaleniu auta cały czas świeci mi się czerwona kontrolka zaciągniętego hamulca ręcznego. Nie tak mocno, jak wtedy, gdy jest on zaciągnięty, ale jest jakby przygaszona. Co może być powodem? Elektryka? (Dodam, że auto jeździ normalnie, nie hamuje).
Dodatkowo podczas słuchania radia czasem głośniki zaczynają mi trzeszczeć-może, jeśli to wina elektryki, ma to coś ze sobą wspólnego?
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Najprawdopodobniej przyczyna tkwi w zbyt niskim poziomie płynu hamulcowego.
Tak kontrolka nie tyczy się wyłącznie hamulca ręcznego, lecz ogólnie układu hamulcowego.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
endriu
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki, w takim razie będę kombinował :)

Choć to aż dziwne, nieco ponad miesiąc temu miałem wymieniane klocki. A moi mechanicy zawsze kontrolują poziom płynów :/
Widać, się nie postarali, skoro mi się na czerwono pali ;)
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Nie mówię, że na 100% bedzie to akurat to, ale szukając przyczyny usterki należy zaczynąć od rzeczy najbardziej błahych.
Ewentualnie można tez sprawdzić naciąg linki.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Moze byc jeszcze jakies zwarcie bo jak piszesz ze nie swieci mocno to jakby na to wskazywalo.
Obrazek
s
scot
Newbie
Newbie

Post autor: scot »

ja mam taki problem, że kontrolka zaczyna mrugać po ostrym hamowaniu mrugnie około 5 razy i po tym jest już ok ;/
płyn hamulcowy jest w normie ... ale z tego co wiem czeka mnie wymiana tylnych hamulców więc nie wiem czy powodem może być ich zużycie ???
Awatar użytkownika
dru8d
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dru8d »

Sprawdź czy czujnik zaciągnięcia hamulca ręcznego nie wyleciał z mocowania (nie jest on zamocowany na stałe tylko "wtykany"). U mnie tak się stało i właśnie zdarzało się, że kontrolka potrafiła się nagle zapalić po przejechaniu jakiejś nierówności. Czujnik znajduje się pod tapicerką zaraz za dźwignią hamulca.
VW Polo Fox Style 86C/2F (Steilheck), rocznik: 1994, silnik 1.05i, kolor: Classic Green Perl LC6U, audio: Pioneer DEH-4000 UB ( 2 + sub)
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

Post autor: klon »

Było o tym niedawno na forum, trzeba sprawdzić: płyn, tarcze, klocki, bębny(szczególnie cylinderki, bo często przepuszczają płyn) czujnikiem zająłbym się tylko, gdyby kontrolka świeciła się non stop, ewentualnie gasła po dłubaniu przy czujniku.
Obrazek
Awatar użytkownika
endriu
Raczkujący
Raczkujący

Dziś rano, jak jechałem na uczelnię, po paru minutach jazdy lampka zgasła całkiem, na około minutę. Potem znów się zapaliła, bardzo delikatnie.
No nic, jak będę miał okazję to podjadę gdzieś do mechaników.
Dzięki wszystkim :)

Edit:
Dla zainteresowanych-byłem u mechanika. Powiedział, że to na bank wina elektryki, bo płynu miałem dość, a w tym modelu nawet nie ma czujnika zużycia klocków :)
Dzięki wszystkim raz jeszcze za odpowiedzi!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”