Witam Panowie, pisze bo kompletnie sie nie orientuje czy moge jezdzic jeszcze z tym rozrzadem czy musze go wymienic.W moim Polo 1,4 TDI rozrzad byl robiony przy 89300 km. Auto teraz ma 152-153 tys. przejechane. I tu moje pytanie? nalezy juz wymienic ten rozrzad?? czy moge jeszcze sobie troche pojezdzic?? pytam bo nie wiem jak jest w dieslach..licze na pomoc i pozdrawiam
Bezwzględnie wymień. Koszt co prawda niemały, ale takiej operacji nie przeprowadza się co roku. Nie będę się rospisywał czym grozi zerwanie paska rozrządu, ale powiem tyle: koszt ewentualnej naprawy niewspółmierny do kosztów wymiany rozrządu.
to ponad 60 tys km ja bym wymienił tez rorzad jak kolega pisał koszty sa naprawde duze przy zerwaniu paska w innym samochodzie mi poszedł pasek i koszty były 2,5 tys zł ..........ja do mojej polóweczki całosc wraz z pompa wody zapłaciłem 600 zl z groszami Pamietaj o pompie !!
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km
julcia_bleble wymień szkoda ryzykować bo zerwanie paska może kosztować tyle co wymiana silnika na inny lub poważny remont
koszt wymiany to ok 600-800 zł zależne od mechanika i zakupionych części (marki)
W instrukcji lub na naklejce w komorze silnika powinna być naklejka pt camshaft belt change i wartość w km
i milach u mnie w 6n co 90 000 km, kilka dni temu wymienialem po 115 000 km był dosyć zużyty
ale bez tragedii. Także nie ma co panikowac. Pamiętaj tylko aby zmienić komplet rolka pasek i pompą
No przy większych przebiegach należy się inspekcja wizualna: stan paska/napięcie,
wiadomo, ryzyk fizyk, ale jak fabryka napisała 90 000 no to czemu nie
Fakt jakość części pozostawia wiele do życzenia. Chińczyków na kopy...