[9N3] Mruga kontrolka plynu chlodniczego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

[9N3] Mruga kontrolka plynu chlodniczego

Post autor: MarioGTI »

Mam pytanko szukalem na forum ale nie moglem sie doszukac ......jak temperatura spadnie powietrza ponizej -2 okolo to jak odpale fure to mruga i wydaje dzwiek kontrolka (czerwona) plynu chlodniczego --płyn jest nie ubywa ,jak ponownie zgasze auto i odpale to wszystko jest Ok ,nie wiem o co chodzi z tym i jeszcze jedno polo mam z 2006 model 2007 i czy jak sie konczy płyn w spryskiwaczu czy powinna sie palic lampka pomaranczowa od spryskiwacza ???
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

dolej plynu od chlodnicy , poziom lata w okolicach minimium to i sie kontrolka zapala
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

powyzej minimum jest ,ale tylko on swieci jak jest mroz tak ponizej -2 stopnie jak jest cieplej to nie mruga .....doleje do maxa prawie i zobacze

Obrazek
Awatar użytkownika
bazi

Post autor: bazi »

plyn "pracuje" (rozszerzalnosc temp. cieczy) - jak jest mróz to jest go mniej i czujnik sie zapala , wystarczy dolać
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

spoczko doleje jak wroce do bielska teraz jestem w radomiu i nie mam pod reka płynu zobaczymy i napisze czy problem znikł dzieki za info :grin:

Obrazek
m
maymer
Newbie
Newbie

Post autor: maymer »

Mam, dokładnie to samo, z tą mrugającą kontrolką od płynu i faktycznie mam okolice minimum. Wpadłem do sklepu motoryzacyjnego i odruchowo kupiłem różowe Borygo już miałem dolewać ale na zbiorniczku zauważyłem G12 więc wyhamowałem. W związku z tym mam pytanie, czy mogę dolać Borygo, czy muszę kupić to G12?
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Płyn dolany teraz czekam na mróz bo teraz +1 prawie zdam relacje

Obrazek
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

ja tam nie wiem co mam wlane dolałem borygo rozowe ale na razie jest za cieplo zeby kontrolka mrugala wiec czekam jeszcze

Obrazek
m
maymer
Newbie
Newbie

Ok, dzięki, chyba też zaleję borygo, czytałem dzisiaj na opakowaniu, że jest mieszalny z każdym dostępnym płynem na rynku.
m
marek66
Newbie
Newbie

Post autor: marek66 »

Uszkodzony czujnik w zbiorniku wyrównawczym ! Na forum Skody jeżeli chodzi o Fabie o tym jest napisane sporo , według mnie pomaga wymiana zbiornika wyrównawczego płynu , koszt zbiornika ok . 60 zł można wymienić samemu w serwisie to ok 150 zł + zbiornik i płyn ,który się częściowo wyleje , zrobiłem to sam zajęło mi to ok. 1,5 godziny w zimie na mrozie :) wszystko poszło sprawnie i bez problemu , przyczyna ustała , kontrolka się nie zapala , sygnał dźwiękowy się nie włącza , w komputerze sterującym nie ma żadnego błędu , czyli przyczyną były styki w zbiorniku , przeszukałem w związku z tą usterką forum Skody Seata i VW i we wszystkich modelach z tej grupy problem się powtarzał , a więc nie była to za mała ilość płynu chłodzącego , który wiadomo pod wpływem niskiej temperatury się kurczy i zajmuje mniejszą objętość , więc się obniża jego poziom ;) i kontrolka się zapala , dla sprawdzenia można też zmostkować styki we wtyczce od zbiornika wyrównawczego spinaczem biurowym , oczywiście rano przed pierwszym uruchomieniem i to nas utwierdzi w tym , że winę za ten objaw ponosi tylko zbiornik wyrównawczy i styki w nim zatopione.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

po dolaniu plynu juz nie swieci sie kontrolka teraz przy tych mrozach testowalem

Obrazek
m
maymer
Newbie
Newbie

u mnie po dolewce również się nie świeci :)
m
marek66
Newbie
Newbie

Post autor: marek66 »

Czyli problem z głowy , prawdopodobnie zbiornik jest w porządku :-D
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

teraz mam tak okolo 1 milimetra ponad MAX i nic nie mruga i nie piszczy wczesniej przy - 4 stopniach juz mi swiecila sie raczej chyba nie jest zbieg okolicznosci

Obrazek
m
maymer
Newbie
Newbie

dokładnie, u mnie świeciła się od -4 i w dół a teraz płyn na max i nawet przy -18 spokój
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”