Uszkodzony czujnik w zbiorniku wyrównawczym ! Na forum Skody jeżeli chodzi o Fabie o tym jest napisane sporo , według mnie pomaga wymiana zbiornika wyrównawczego płynu , koszt zbiornika ok . 60 zł można wymienić samemu w serwisie to ok 150 zł + zbiornik i płyn ,który się częściowo wyleje , zrobiłem to sam zajęło mi to ok. 1,5 godziny w zimie na mrozie

wszystko poszło sprawnie i bez problemu , przyczyna ustała , kontrolka się nie zapala , sygnał dźwiękowy się nie włącza , w komputerze sterującym nie ma żadnego błędu , czyli przyczyną były styki w zbiorniku , przeszukałem w związku z tą usterką forum Skody Seata i VW i we wszystkich modelach z tej grupy problem się powtarzał , a więc nie była to za mała ilość płynu chłodzącego , który wiadomo pod wpływem niskiej temperatury się kurczy i zajmuje mniejszą objętość , więc się obniża jego poziom

i kontrolka się zapala , dla sprawdzenia można też zmostkować styki we wtyczce od zbiornika wyrównawczego spinaczem biurowym , oczywiście rano przed pierwszym uruchomieniem i to nas utwierdzi w tym , że winę za ten objaw ponosi tylko zbiornik wyrównawczy i styki w nim zatopione.