Rozrusznik 1.9D

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Rozrusznik 1.9D

Post autor: lionheart198 »

Witam, kupiłem niedawno nowy rozrusznik do polówki ale chyba coś źle zrobiłem bo autko raz pali dobrze a raz ledwo kręci. Czy mogłem coś źle podłączyć? Nie pamiętam gdzie szedł ten kabel z oczkiem co wychodzą z niego dwa przewody (chyba masa i coś jeszcze) „nakręciłem” go na ten długi złoty gwint na rozruszniku. Nim zareklamuje skubańca chcę sprawdzić czy czegoś źle nie zrobiłem.
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

Patrząc z góry do komory silnika powinieneś przykręcić obydwa przewody z oczkami (+ z akumulatora) do stalowej śruby (górnej) cewki. Do dolnej śruby (miedzianej) podłączony powinien być tylko przewód prowadzący do szczotek rozrusznika.
Przewód masowy od akumulatora powinien być przykręcony do korpusu silnika.
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Post autor: lionheart198 »

Dzięki za odp. wszystko było dobrze podłączone. Problem jest albo z kostką którą wpina się bodajże w automat tą z której wychodzą też kable do czujnika wstecznego lub z samym automatem. Objaw: jak odłączę tą kostkę to naturalnie wszystkie kontrolki ładnie się palą i po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje. Ale jak podłączę kostkę to po przekręceniu zapłonu coś pyknie i wszystko głasnie i dopiero restart klemami pomaga. Czy taki objaw może powodować immo, kostka w stacyjce, kabel lub sam automat jeżeli jest uszkodzony?
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

A moze aku jest dziabniety tak ze nie ma sily na rozruch- jedna z cel padla. Jak kontrolki gasna po przekreceniu kluczyka to brak pradu ewidentny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”