Zakłócenia na CB

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Zakłócenia na CB

Post autor: Brzeziak_ »

Powiem że przestudiowałem wszystkie posty na temat zakłóceń na CB i w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na dręczący mnie problem.
Otóż, posiadam radio typu Midland Alan 109 i antene Hustler Sunker.
Antena jest zamocowana na magnes w tylnej części dachu za kierowcą. Radio jest podpięte pod kable od zapalniczki.
Wszystko było cacy przez +- 4 miesiące dopóki nie założyłem wzmacniacza marki Blaupunkt GTA200 Flash .
Kable od zasilana prowadziłem z prawej strony a sygnałowe z lewej.
Od kiedy mam wzmaka na radiu pojawiają się dziwne zakłócenia. Otóż widać jak na wyświetlaczu te kreseczki od sygnału(chyba :scratch: ) skaczą w rytm basów.
Jestem bezradny nie wiem co robić, CB wydaje dźwięki typu, zgrzyty, szumy, piski itp.
Nie idzie się przez nie porozumieć.
Jak zdejmę panel z mojego radia bądź je wyłączę to znów wszystko wraca do normy.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Zakładaj filtr anty zakłuceniowy nie pamiętam nazwy poszukaj w google. Nie jest on drogi, a prosty w montażu, kupisz go w sklepie z radiami. Jak to nie pomoże no to nie wiem, sprawdź czy może zapalniczka ma mniejsze napięcie, podczas włączonego wzmaka i wyłączonego, bo to może być to, np. niedawno kupiłem sobie rozdzielacz do zapalniczki na 2 wtyki fajna rzecz za 2 dychy, rozdzieliłem raz sobie ładowarke do telefonu i radio CB, no było coś takiego jak u Ciebie nie dało się nic usłyszeć a pokrętło SQ miałem prawie na 12 godz. ! W normalnie mam mieć gdzieś na 10. I okazało się, że ładowarka do telefonu pochłania dużo energii i dlatego tak się działo, myśle, że u Ciebie jest to samo.
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

Podepne się pod temat, też mam Midland Alan 109 i antene Hustler Sunker, kupiłem je w maju, podczas ustawiania wiadomo że trzeba pokrętłami się pobawić aby je ustawic no i gdy kręciłem to wyczuwałem gdzie jest najmniej szumów, kręciłem drugim i dostrajałem...

no i to właśnie jest problem bo kiedyś słyszałem te szumy podczas ustawień a teraz nie słysze, dopiero ktoś coś musi mówić abym ustawił radio, wiecie może o co chodzi ?

Po wszystkich swietych oddam go na gwarancję ale wczesniej chcialbym wiedziec co mu dolega.
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
Dyluś

Post autor: Dyluś »

Podłącz CB bezpośrednio do aku.
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
waglik

Masz za bardzo skręcone SQ o ile Cie dobrze zroumiałem, te radio chyba nie ma automata ASC także nie wiem, dziwne troche... A i pod aku też może Ci dużo nie dać... No, ale spróbuj.
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

no tak, ale samochodu nie zmieniałem i kiedyś było słychać te szumy - a teraz nie... hmm jutro przeniose się do innego auta i sprawdzimy.

A co do podłączania do aku - może wiesz jak to podłączyć ?

Masz za bardzo skręcone SQ o ile Cie dobrze zroumiałem, te radio chyba nie ma automata ASC także nie wiem, dziwne troche... A i pod aku też może Ci dużo nie dać... No, ale spróbuj.
ale kręce tymi pokrętłami nic, zero, zero szumów, dopiero jak ktoś nadaje mogę je ustawić...
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
waglik

m911 żeby podłączyć pod aku to nie jest prosta sprawa, ale na próbe możesz zrobić tak: Masz przy CB radiu wtyczke, musisz ją rozebrać i dać kabel który idzie od bezpiecznika do tego głównego wtyku to jest kabel + (najczęściej czerwony) czyli dajesz do + na aku, a kabel minus (najczęściej czarny) to jest kabel który idzie do obudowy czyli to tego czegoś metalowego z boku wtyczki, podpinasz i sprawdź. Ale jak Ci nic nie szumi sprawdź czy masz dobrze podpięte radio i lepiej sprawdź swrką bo możesz mieć nie podłączone dobrze radio... Zwracie może nawet być czy coś, sprawdź wtyk do radia, i antenke, najlepiej swrka.
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

[quote="m911"]Podepne się pod temat, też mam Midland Alan 109 i antene Hustler Sunker, kupiłem je w maju, podczas ustawiania wiadomo że trzeba pokrętłami się pobawić aby je ustawic no i gdy kręciłem to wyczuwałem gdzie jest najmniej szumów, kręciłem drugim i dostrajałem...

no i to właśnie jest problem bo kiedyś słyszałem te szumy podczas ustawień a teraz nie słysze, dopiero ktoś coś musi mówić abym ustawił radio, wiecie może o co chodzi ?

Po wszystkich swietych oddam go na gwarancję ale wczesniej chcialbym wiedziec co mu dolega.[/quote]
Zobacz czy antena jest przykręcona. Lubi sie odkręcić z tyłu za radiem.

[quote="waglik"]Zakładaj filtr anty zakłuceniowy nie pamiętam nazwy poszukaj w google. Nie jest on drogi, a prosty w montażu, kupisz go w sklepie z radiami. Jak to nie pomoże no to nie wiem, sprawdź czy może zapalniczka ma mniejsze napięcie, podczas włączonego wzmaka i wyłączonego, bo to może być to, np. niedawno kupiłem sobie rozdzielacz do zapalniczki na 2 wtyki fajna rzecz za 2 dychy, rozdzieliłem raz sobie ładowarke do telefonu i radio CB, no było coś takiego jak u Ciebie nie dało się nic usłyszeć a pokrętło SQ miałem prawie na 12 godz. ! W normalnie mam mieć gdzieś na 10. I okazało się, że ładowarka do telefonu pochłania dużo energii i dlatego tak się działo, myśle, że u Ciebie jest to samo.[/quote]
Spróbuje z tym filtrem, ale co do mocy to sie raczej u mnie nie zgadza bo wzmaka mam bezpośrednio pod ako a Cb pod zapalniczke. Nie maja z sobą styczności.
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
Awatar użytkownika
michałoś
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michałoś »

CB również bezpośrednio pod aku...

Jeśli nie pomoże, to wtedy filtr przeciwzakłóceniowy na kablu zasilającym/przewodzie antenowym.

Jeśli nie pomoże, to antenę z magnesowej zmienić na przykręcaną na uchwyt (żeby dobrze masowała).

A i uważajcie na te Hustlery, bo przy obecnych warunkach pogodowych: deszcz/mróz lubi rdzewieć cewka (problem ze szczelnością obudowy) i potrafi robić się zwarcie co równa się spaleniem końcówki mocy podczas nadawania.
VW Polo Classic 1.4 60km 97r. || Sprzedane
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: LukSc »

Panowie szanowni mam taki problem posiadam antenke sirio as 100, oraz alana 102, chodzi o to ze nic praktycznie nie dociera do mnie gdy auto z którym chce nawiązac kontakt jest bezposrednio przede mna.. z dalszej odległości jest juz ok.. czemu tak si edzieje? podpowiecie?

z góry dziekuje :piwo:
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

radia cb maja to do siebie ze jak samochody stoja obok siebie chodzi tu o moc jesli bedziesz mial radio 4w jak standardowe jakie sie kupuje to nei bedzie cie slychac znaczy bedzie ale bedziesz piszczec a jak zmienijszysz moc do np 1w to rozmowca bedzie cie slyszec dobrze. chodzi tu o to ze na malych odleglosciach w radiach cb jest za duza moc, troche naplatena ela mam nadzieje ze zrozumiesz
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

[quote="LukSc"] nic praktycznie nie dociera do mnie gdy auto z którym chce nawiązac kontakt jest bezposrednio przede mna.. z dalszej odległości jest juz ok..[/quote]Masz w radiu wadliwie działający układ ARW (automatyczna regulacja wzmocnienia)
Niektóre radia mają przycisk LOCAL. Ale mimo to powinno być słychać korespondenta - 4 waty to nie jest duża moc...
Radio do naprawy albo do reklamacji jeżeli gwarancyjne.
Awatar użytkownika
waglik

Zoodix ale gadasz głupoty... 4W to jest bardzo słaba moc... I zgodze się z jozefg problem z radiem, a nie... Jakby miał ze 100W to tak będzie piszczeć na małych odległościach, ale 4W w życiu...
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

CB Radia w polsce sa na 4W a jak sie zmniejszy czulosc czylio zmiejszysz moc to bedzie slychac dobrze kogos z bliska tak mi tlumaczyli w serwisie cb
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

Tak tłumaczyli? To zmień serwis !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”