Powiem że przestudiowałem wszystkie posty na temat zakłóceń na CB i w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na dręczący mnie problem.
Otóż, posiadam radio typu Midland Alan 109 i antene Hustler Sunker.
Antena jest zamocowana na magnes w tylnej części dachu za kierowcą. Radio jest podpięte pod kable od zapalniczki.
Wszystko było cacy przez +- 4 miesiące dopóki nie założyłem wzmacniacza marki Blaupunkt GTA200 Flash .
Kable od zasilana prowadziłem z prawej strony a sygnałowe z lewej.
Od kiedy mam wzmaka na radiu pojawiają się dziwne zakłócenia. Otóż widać jak na wyświetlaczu te kreseczki od sygnału(chyba :scratch: ) skaczą w rytm basów.
Jestem bezradny nie wiem co robić, CB wydaje dźwięki typu, zgrzyty, szumy, piski itp.
Nie idzie się przez nie porozumieć.
Jak zdejmę panel z mojego radia bądź je wyłączę to znów wszystko wraca do normy.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
Zakładaj filtr anty zakłuceniowy nie pamiętam nazwy poszukaj w google. Nie jest on drogi, a prosty w montażu, kupisz go w sklepie z radiami. Jak to nie pomoże no to nie wiem, sprawdź czy może zapalniczka ma mniejsze napięcie, podczas włączonego wzmaka i wyłączonego, bo to może być to, np. niedawno kupiłem sobie rozdzielacz do zapalniczki na 2 wtyki fajna rzecz za 2 dychy, rozdzieliłem raz sobie ładowarke do telefonu i radio CB, no było coś takiego jak u Ciebie nie dało się nic usłyszeć a pokrętło SQ miałem prawie na 12 godz. ! W normalnie mam mieć gdzieś na 10. I okazało się, że ładowarka do telefonu pochłania dużo energii i dlatego tak się działo, myśle, że u Ciebie jest to samo.
Podepne się pod temat, też mam Midland Alan 109 i antene Hustler Sunker, kupiłem je w maju, podczas ustawiania wiadomo że trzeba pokrętłami się pobawić aby je ustawic no i gdy kręciłem to wyczuwałem gdzie jest najmniej szumów, kręciłem drugim i dostrajałem...
no i to właśnie jest problem bo kiedyś słyszałem te szumy podczas ustawień a teraz nie słysze, dopiero ktoś coś musi mówić abym ustawił radio, wiecie może o co chodzi ?
Po wszystkich swietych oddam go na gwarancję ale wczesniej chcialbym wiedziec co mu dolega.
Masz za bardzo skręcone SQ o ile Cie dobrze zroumiałem, te radio chyba nie ma automata ASC także nie wiem, dziwne troche... A i pod aku też może Ci dużo nie dać... No, ale spróbuj.
no tak, ale samochodu nie zmieniałem i kiedyś było słychać te szumy - a teraz nie... hmm jutro przeniose się do innego auta i sprawdzimy.
A co do podłączania do aku - może wiesz jak to podłączyć ?
Masz za bardzo skręcone SQ o ile Cie dobrze zroumiałem, te radio chyba nie ma automata ASC także nie wiem, dziwne troche... A i pod aku też może Ci dużo nie dać... No, ale spróbuj.
ale kręce tymi pokrętłami nic, zero, zero szumów, dopiero jak ktoś nadaje mogę je ustawić...
m911 żeby podłączyć pod aku to nie jest prosta sprawa, ale na próbe możesz zrobić tak: Masz przy CB radiu wtyczke, musisz ją rozebrać i dać kabel który idzie od bezpiecznika do tego głównego wtyku to jest kabel + (najczęściej czerwony) czyli dajesz do + na aku, a kabel minus (najczęściej czarny) to jest kabel który idzie do obudowy czyli to tego czegoś metalowego z boku wtyczki, podpinasz i sprawdź. Ale jak Ci nic nie szumi sprawdź czy masz dobrze podpięte radio i lepiej sprawdź swrką bo możesz mieć nie podłączone dobrze radio... Zwracie może nawet być czy coś, sprawdź wtyk do radia, i antenke, najlepiej swrka.
[quote="m911"]Podepne się pod temat, też mam Midland Alan 109 i antene Hustler Sunker, kupiłem je w maju, podczas ustawiania wiadomo że trzeba pokrętłami się pobawić aby je ustawic no i gdy kręciłem to wyczuwałem gdzie jest najmniej szumów, kręciłem drugim i dostrajałem...
no i to właśnie jest problem bo kiedyś słyszałem te szumy podczas ustawień a teraz nie słysze, dopiero ktoś coś musi mówić abym ustawił radio, wiecie może o co chodzi ?
Po wszystkich swietych oddam go na gwarancję ale wczesniej chcialbym wiedziec co mu dolega.[/quote]
Zobacz czy antena jest przykręcona. Lubi sie odkręcić z tyłu za radiem.
[quote="waglik"]Zakładaj filtr anty zakłuceniowy nie pamiętam nazwy poszukaj w google. Nie jest on drogi, a prosty w montażu, kupisz go w sklepie z radiami. Jak to nie pomoże no to nie wiem, sprawdź czy może zapalniczka ma mniejsze napięcie, podczas włączonego wzmaka i wyłączonego, bo to może być to, np. niedawno kupiłem sobie rozdzielacz do zapalniczki na 2 wtyki fajna rzecz za 2 dychy, rozdzieliłem raz sobie ładowarke do telefonu i radio CB, no było coś takiego jak u Ciebie nie dało się nic usłyszeć a pokrętło SQ miałem prawie na 12 godz. ! W normalnie mam mieć gdzieś na 10. I okazało się, że ładowarka do telefonu pochłania dużo energii i dlatego tak się działo, myśle, że u Ciebie jest to samo.[/quote]
Spróbuje z tym filtrem, ale co do mocy to sie raczej u mnie nie zgadza bo wzmaka mam bezpośrednio pod ako a Cb pod zapalniczke. Nie maja z sobą styczności.
Jeśli nie pomoże, to wtedy filtr przeciwzakłóceniowy na kablu zasilającym/przewodzie antenowym.
Jeśli nie pomoże, to antenę z magnesowej zmienić na przykręcaną na uchwyt (żeby dobrze masowała).
A i uważajcie na te Hustlery, bo przy obecnych warunkach pogodowych: deszcz/mróz lubi rdzewieć cewka (problem ze szczelnością obudowy) i potrafi robić się zwarcie co równa się spaleniem końcówki mocy podczas nadawania.
Panowie szanowni mam taki problem posiadam antenke sirio as 100, oraz alana 102, chodzi o to ze nic praktycznie nie dociera do mnie gdy auto z którym chce nawiązac kontakt jest bezposrednio przede mna.. z dalszej odległości jest juz ok.. czemu tak si edzieje? podpowiecie?
z góry dziekuje :piwo:
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
radia cb maja to do siebie ze jak samochody stoja obok siebie chodzi tu o moc jesli bedziesz mial radio 4w jak standardowe jakie sie kupuje to nei bedzie cie slychac znaczy bedzie ale bedziesz piszczec a jak zmienijszysz moc do np 1w to rozmowca bedzie cie slyszec dobrze. chodzi tu o to ze na malych odleglosciach w radiach cb jest za duza moc, troche naplatena ela mam nadzieje ze zrozumiesz
[quote="LukSc"] nic praktycznie nie dociera do mnie gdy auto z którym chce nawiązac kontakt jest bezposrednio przede mna.. z dalszej odległości jest juz ok..[/quote]Masz w radiu wadliwie działający układ ARW (automatyczna regulacja wzmocnienia)
Niektóre radia mają przycisk LOCAL. Ale mimo to powinno być słychać korespondenta - 4 waty to nie jest duża moc...
Radio do naprawy albo do reklamacji jeżeli gwarancyjne.
Zoodix ale gadasz głupoty... 4W to jest bardzo słaba moc... I zgodze się z jozefg problem z radiem, a nie... Jakby miał ze 100W to tak będzie piszczeć na małych odległościach, ale 4W w życiu...