Dziwny dźwięk z okolic licznika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
czerwona rakieta
Newbie
Newbie

Dziwny dźwięk z okolic licznika

Post autor: czerwona rakieta »

Witam
od niedawna mam dziwny problem ze specyficznym dźwiękiem tak jakby zza licznika. Dźwiek podobny jest do delikatnego pikania, nie jest jednostajny co dziwne pojawia się rano gdy przyspieszam do ok 70km/h. Bzyczy tak dziwnie przez kilka minut. Nigdy w ciągu dnia się nie powtarza nawet przy większych prędkościach. Czy to może być cos z elektroniką? czy może auto tak reaguje bo jest "nierozgrzane "??
p.s jeżdzę vw polo rocznik 1998 silnik 1.0

Bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam
A.
n
njangu
Newbie
Newbie

Post autor: njangu »

Przyczyn chyba może być mnóstwo.
Miałem coś troszkę podobnego. Taki pikający dźwięk, coś jakby z licznika geigera. Pojawiał się przy ruszaniu i niskich prędkościach (kiedy samochód wpadał w drgania). Podejżewałem jakieś problemy ze stykami. Szukałem źródła ze dwa miesiące, włącznie z rozbieraniem płytki z bezpiecznikami i nic nie znalazłem. Najgorzej że z czasem dźwięk narastał coraz bardziej, a mnie szlag trafiał regularnie za każdym razem kiedy to się zdarzało :angry2:
Któregoś dnia kręcąc pod marketem przywaliłem łokciem w boczek drzwi i dźwięk się nagle uaktywnił :-D , oprócz tego mrugnęło światełko podsufitki. Okazało się że mocowanie krańcówki w drzwiach było obluzowane i za każdym razem kiedy samochodem zatrzęsło to krańcówka wariowała. Dźwięk mnie zmylił, bo wydawało się że dochodzi spod deski rozdzielczej przy bezpiecznikach, tymczasem rezonowało od drzwi, przez głośnik w tamto miejsce :shock: Może jakbym sobie drzwi nie wygłuszył to bym był lepszy w radiolokacji usterek :grin:
Takie objawy i przyczyna były u mnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”