Hej sprawdziłem dziś ta sąde na rozgrzanym silniku i było to tak
jak sprawdziłem to chodzi nawet do 0,83 a powinien do 0,8 i nieraz sie zawiesza na 0,03 , 0,04 , 0,05 a nawet na 0,00 i skacze tak dziwnie bo np 0,55 jest a za chwile jest nagle 0,80 lub mniej naprawde dziwnie działa ta sada jak na moje ale jak odłacze wtyczke ta od instalacji od kompa i sprawdze tak sade na samej wtyczce od sady to wogule nic nie pokazuje neiraz sie ruszy na 0,01 ale odrazu sparda na 0,00 i tak zostaje na długo. co myślicie ? Prosze o pomoc.
BartekpoloGT, sonda może pokazywać i 1V więc nie ma się co przejmować 0,83. Powiedz na jak długo zawiesza się na 0,03-0,05? Jak wtedy silnik pracuje? Jak sprawdzałeś z wypiętą wtyczką to potem skasowałeś błędy? bo jak wypniesz to komp przechodzi w awaryjny tryb i ustawia lambde na 0,45V. Po ponownym podłączeniu mogą być cyrki ze sterowaniem.
Masz możliwość zrobić diagnostyke?
no zawieszała się na sekund3e max 3 noo jak odłanczam lambde to powiem ci szczeze ze niema zadnej ruznicy w pracy silika i top jest troszkę dziwne własnie.
no niby mam gdzie zrobić diagnostyge ale holipa zabardzo brak czasu .
może być pare przyczyn takiego spalania. lambde tez mozna dac do przebadania. byc moze jest ok a szwankuje cos innego (np. przeplywomierz, lejacy wtrysk, czujnik temp, TPS etc.)...
a i dzieje sie coś takiego ze jak odacze czujnik temp. to nic sie nie dzieje zero zmian. albo jak odłącze czujnik tps-a to tez nic. zero reakcji. pomózcie bo diagnostyka u mnie w mieście to lipa mojego mi nie zrobią.
zrób reset kompa, bo przez te odłączanie, podłączanie itd błędów się pewnie nałapało (kleme plusową na chwile zdejmij)...
diagnostyke możesz zrobić sam. odsyłam do tutoriala: viewtopic.php?f=25&t=18892
link do pdefa (bo ten z tematu nie trybi): http://www.4shared.com/document/KkyZmE7 ... styka.html
strona 374. najpierw poszukaj złącza diagnostycznego. po lewej stronie nóg kierowcy nad półeczką. jak znajdziesz (wystarczy biała/żółta) montujesz "czytnik". potem postępujesz jak w pliku. jak co pytaj...szkoda że bliżej nie mieszkasz to byśmy ogarnęli raz dwa.
złoncze jest napewno bo już widziałem kiedyś jak rozbierałem autko do malowania..
ale dobra noo a czujnik tps-a trybi na wolnych obrotach jak odłącze wtyczke to obroty zwrastają troszke , jak podłącze spowrotem spada dlelikatnie z obrotów. i tak zostaje. ale ten niebieski czujnik lipa. bez zmian. jutro kupie nowy. chyba .
------
kiedys prubowałem stwożyć takie uzadzenie ale powiem ci szczeze ze coś hyba mi nie wyszło bpo kontrolka nie mrugała tylko paliła się cały czas.;/ kiebski zemnie elektryk hehe