Auto szybko wchodzi na obroty

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
arii
Newbie
Newbie

Auto szybko wchodzi na obroty

Post autor: arii »

Witam. Mam taki problem. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem i jakoś dopiero ostatnio mi to przyszło na myśl że tak nie powinno być. Mam Polo 1.9 diesel, i problem jest w tym, że strasznie szybko wchodzi na wysokie obroty. Znaczy ledwo co dodam gazu i już musze zminić bieg. Zmieniam biegi przy ok. 2000 obrotów, i tak przy ok 65km/h musze wrzucić 5! bieg. Czy ktoś może wie dlaczego tak jest i czy to źle, i jeżeli można jak to naprawić / skorygować, żby tak szybko nie wchodził na obroty. Dzięki
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Prawdopodobnie skrzynia była wymieniana i dlatego masz krótsze przełożenia. Ale to trzeba by sprawdzić jeszcze.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Sprzeglo Ci sie nie slizga??
a
arii
Newbie
Newbie

Sprzegło się nie ślizga (jest nowe) zresztą przed wymianą też szybko wchodził na obroty, a co do skrzyni to nie była ona wymieniana.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Jesteś pierwszym właścielem Poli, że twierdzisz, iż nie była ona wymieniana?
Moim zdaniem wszystko może być OK. W końcu sam stwierdziłeś, że zmieniasz bieg przy ok. 2000 obrotów, a to bardzo wcześnie, nawet jak na Diesla.
Najlepiej byś zrobił, gdybyś przejechał takim samym Polo jak Twoje. Wtedy miałbyś okazję do porównań. ;)
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

ale z tego co wiem skrzynie do diesla maja inne mocowania i nie da sie wrzucic od benzyny,napewno tak jest w tdi, jak w 1,9d nie wiem
a
arii
Newbie
Newbie

[quote="ragiern"]Jesteś pierwszym właścielem Poli, że twierdzisz, iż nie była ona wymieniana?
Moim zdaniem wszystko może być OK. W końcu sam stwierdziłeś, że zmieniasz bieg przy ok. 2000 obrotów, a to bardzo wcześnie, nawet jak na Diesla.
Najlepiej byś zrobił, gdybyś przejechał takim samym Polo jak Twoje. Wtedy miałbyś okazję do porównań. ;)[/quote]No w każdym poprzednim aucie zmieniałem biegi na słuch (jak już głośniej jechał to zmiana). Różnie w róznych autach, czasem 2500 czasem 3000. Ale żeby przy 60-65 km/h mieć 2000obr. to coś musi być nie tak. A jak np na 3-ce dojade powyżej 2000obr. i zmienie na 4-te to odrazu jestem na 2000obr. i już musze wrzucać wyższy bieg...
L
Lynn
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Lynn »

Spokojnie można wrzucić krótszą skrzynie i tak też jest w tym przypadku. Wyjdzie, że przy 2000 jest gdzieś 80km/h. Za krótka skrzynia i tyle.
Obrazek
a
arii
Newbie
Newbie

Ale czy coś mam w tej sprawie robić, czy moge zostawić wszystko tak jak jest bo logiczne, że skrzynia jest przez to bardzie eksploatowana. Czy coś wymienić czy zostawić tak jak jest? Co radzicie?
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Nie wiem czy długo bym wytrzymał tak często zmieniając biegi. Rzeczywiście w takim układzie nie da się w trasę jechać. Najlepiej na jakimś szrocie zamienić skrzynię jeżeli na to pójdą. A jeszcze niedawno na forum ogłaszała się firma która zajmuje się kompleksowo skrzynkami biegów - może oni pójda na podmiankę? link: http://www.skrzynie.com.pl/ lub
Ostatnio zmieniony 07 lip 2010, 14:19 przez sebatec, łącznie zmieniany 1 raz.
Das Auto.
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

[quote="arii"]Ale czy coś mam w tej sprawie robić, czy moge zostawić wszystko tak jak jest bo logiczne, że skrzynia jest przez to bardzie eksploatowana. Czy coś wymienić czy zostawić tak jak jest? Co radzicie?
[/quote]
jezeli ejst prawda co koledzy wyzej mowia to masz skrzynie do jazdy po miescie od malej benzyny, skutkuje to lepszym przyspieszeniem na poczatku, mniejsza predkoscia max oraz zwiekszeniem spalania
mozesz sprobowac ja sprzedac i kupic dedykowana do diesla twojego lub jezdzic na tej az padnie i wtedy zmienic, domyslam sie ze glownie na trasie jazda z krotka skrzynia cie irytuje
L
Lynn
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Lynn »

Jeśli nie jeździsz na trasie, to jedynym minusem jest większe spalanie. W zamian dużo lepsze przyspieszenie. W takim przypadku zmiana skrzyni byłaby niepotrzebna, bo większy koszt spalania byłby i tak dużo mniejszym kosztem, niż wymiana skrzyni.
Obrazek
a
arii
Newbie
Newbie

[quote="Lynn"]Jeśli nie jeździsz na trasie, to jedynym minusem jest większe spalanie. W zamian dużo lepsze przyspieszenie. W takim przypadku zmiana skrzyni byłaby niepotrzebna, bo większy koszt spalania byłby i tak dużo mniejszym kosztem, niż wymiana skrzyni.[/quote]Mi się wydaje, że jest dokładnie odwrotnie. To znaczy na trasie (w której jestem bardzo żadko) poprostu wrzucam 5 i się telepie te 120 prawym pasem ;) Właśnie chodzi mi o jazde w mieście, gdzie non stop musze zmieniać biegi co strasznie wk...wia i dobija skrzynie. Tak czy siak dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

A na jakim poziomie masz obroty przy 120km/h na 5 biegu. Z tego co się orientuję to powinno być ok 2500-3000.
Das Auto.
a
arii
Newbie
Newbie

[quote="sebatec"]A na jakim poziomie masz obroty przy 120km/h na 5 biegu. Z tego co się orientuję to powinno być ok 2500-3000.[/quote]Troche ponad 3000.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”