witam!!
co to jest "maglownica" ?? czy sie objawia jej zniszczenie ?? mam troszke luzna kierownice tzn moge obrócic kiere o ok 20 stopni w kazda strone ,stojac w miejscu, praktycznie bez uzycia siły ,a kola dalej sa prosto .. czy podejdzie od G40 ? ja mam 2f steilhack 1.4D
pozdrawiam!!
maglownica to przekładnia kierownicza
objawem zurzycia są właśnie takie luzy jak masz, luzy te można do pewnego stopnia redukować, jest śruba na maglownicy, jak się ją dokręci, to luz maleje, ale maleje też efekt "odbijania kierownicy" czyli samoczynnego wracania kół do pozycji "na wprost"
więc skręcasz maglownicę, aż poczujesz, że luz zniknie, potem próba drogowa i jeśli kierownica będzie już bardzo słabo odbijała to znaczy że maglownica do wymiany, jak odbijanie będzie w normie, to można jeździć
sama wymiana maglownicy, drążków i swożni to prosta robota, nie trzeba mechanika, można zrobić samemu- godzina albo dwie roboty, ale później trzeba zbieżność ustawiać
kluczy też nie trzeba za dużo, zwykły zestaw wystarczy, ale trzeba mieć dobry podnośnik i dwie kobyłki albo jakieś duże drewniane klocki i oczywiście kanał do dyspozycji
Przyklad dam Ci na motocyklu. Zauwaz ze czasami na moment przed wypadkiem podczas poslizgu albo innego zaklucenia toru jazdy, kierownica lata na boki (prawo-lewo bo kierowca prubuje kontrowac) amortyzator temu zapobiega. Po prostu zmniejsza ta szybkosc ruchu, i tym samym kierownica jest bardziej "posluszna" kierowcy. A w samochodzie zapobiega przy duzej predkosci naglym ruchom kierowicy. Np jak wpadasz w kaluze jednym kolem.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Potwierdzam kierownica stawia ciut wiekszy opor i na początku ma sie dziwne uczucie. Pozniej jednak, to mija.
mam maglownice z G40 u siebie i czuje roznice na plus. Kierownica płynniej pacuje. Kierownica jest bardziej posłuszna, to dobre stwierdzenie.
witam!!
to super , ja tylko przejdzie mi grypa świąteczna to pobiegne do garazu i sprawdze wszystko , i ewentualnie kupie te z g40 dzieki wszystkim za odpowiedz
pozdrawiam!!
Witam " Polowiczów "..Mam pytanko-czy do mojego Polo 1,4 D 92 R,maglownica musi być inna niż w benzyniakach tego rocznika? I czy to prawda,że w dislowskiej maglownicy może nie być regulacji luzu? Pozdrawiam..
a przeczytales dobrze temat ?? jak widzisz ja tez mam dieselka i chcialem wsadzic maglownice od g40 czyli benzyniaka skompresowanego i nie ma problemu wprawdzie nie wsadzilem bo okazalo sie ze moja jest dobra ale kilku ludzi ma
Jak juz jestesmy przy maglownicy i G40. Przypomnialem sobie, ze na fotosiku leżą fotki takiej maglownicy, bo zrobilem zdjecia przed zalozeniem jej u siebie
[quote="Passlandis"]Czy w Polo '92r stosowano wspomaganie kierownicy[/quote]
nigdy nie było :!:
może być pęknięta guma z maglownicy i naleciało do niej syfu i wody może sie zacierać :jester:
Podłączę się do tematu.
Próbował ktoś kiedyś przerabiać jakimś małym kosztem układ kierowniczy? Wymiana maglownicy? Hydrauliczne/elektryczne wspomaganie? Kiedyś widziałem temat w którym ktoś zakładał wspomaganie elektryczne ale nie mogę go znaleźć...