[86c2f]co to maglownica?jakie sa objawy?co daje jej wymiana?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

[86c2f]co to maglownica?jakie sa objawy?co daje jej wymiana?

Post autor: alienek »

witam!!
co to jest "maglownica" ?? czy sie objawia jej zniszczenie ?? mam troszke luzna kierownice tzn moge obrócic kiere o ok 20 stopni w kazda strone ,stojac w miejscu, praktycznie bez uzycia siły ,a kola dalej sa prosto .. czy podejdzie od G40 ? ja mam 2f steilhack 1.4D
pozdrawiam!!
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

maglownica to przekładnia kierownicza
objawem zurzycia są właśnie takie luzy jak masz, luzy te można do pewnego stopnia redukować, jest śruba na maglownicy, jak się ją dokręci, to luz maleje, ale maleje też efekt "odbijania kierownicy" czyli samoczynnego wracania kół do pozycji "na wprost"

więc skręcasz maglownicę, aż poczujesz, że luz zniknie, potem próba drogowa i jeśli kierownica będzie już bardzo słabo odbijała to znaczy że maglownica do wymiany, jak odbijanie będzie w normie, to można jeździć

sama wymiana maglownicy, drążków i swożni to prosta robota, nie trzeba mechanika, można zrobić samemu- godzina albo dwie roboty, ale później trzeba zbieżność ustawiać
kluczy też nie trzeba za dużo, zwykły zestaw wystarczy, ale trzeba mieć dobry podnośnik i dwie kobyłki albo jakieś duże drewniane klocki i oczywiście kanał do dyspozycji
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

podejdzie z g40 :mrgreen:
różni sie tylko tym że ma jeszcze taki siłownik (chyba amortyzator skrętu czy jakoś tak)
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

witam!!
dzieki za info :) eheheh tego mi bylo trzeba :) swoja droga ,co daje ten amor skrętu ??
pozdrawiam!!
Obrazek
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Przyklad dam Ci na motocyklu. Zauwaz ze czasami na moment przed wypadkiem podczas poslizgu albo innego zaklucenia toru jazdy, kierownica lata na boki (prawo-lewo bo kierowca prubuje kontrowac) amortyzator temu zapobiega. Po prostu zmniejsza ta szybkosc ruchu, i tym samym kierownica jest bardziej "posluszna" kierowcy. A w samochodzie zapobiega przy duzej predkosci naglym ruchom kierowicy. Np jak wpadasz w kaluze jednym kolem.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Potwierdzam :) kierownica stawia ciut wiekszy opor i na początku ma sie dziwne uczucie. Pozniej jednak, to mija.
mam maglownice z G40 u siebie i czuje roznice na plus. Kierownica płynniej pacuje. Kierownica jest bardziej posłuszna, to dobre stwierdzenie.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

witam!!
to super :) , ja tylko przejdzie mi grypa świąteczna to pobiegne do garazu i sprawdze wszystko , i ewentualnie kupie te z g40 :) dzieki wszystkim za odpowiedz :)
pozdrawiam!!
Obrazek
R
Romuss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Romuss »

Witam " Polowiczów "..Mam pytanko-czy do mojego Polo 1,4 D 92 R,maglownica musi być inna niż w benzyniakach tego rocznika? I czy to prawda,że w dislowskiej maglownicy może nie być regulacji luzu? Pozdrawiam..
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

a przeczytales dobrze temat ?? :grin: jak widzisz ja tez mam dieselka i chcialem wsadzic maglownice od g40 czyli benzyniaka skompresowanego :P i nie ma problemu :) wprawdzie nie wsadzilem bo okazalo sie ze moja jest dobra :) ale kilku ludzi ma :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Jak juz jestesmy przy maglownicy i G40. Przypomnialem sobie, ze na fotosiku leżą fotki takiej maglownicy, bo zrobilem zdjecia przed zalozeniem jej u siebie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

bedzie dla potomnych
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
sebi_o
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebi_o »

Gdzie szukac tej sruby regulacyjnej ?? z gory z dolu ??i jak najlepiej do niej podejsc zeby sie nie nameczyc ??
było:
Polo 86c2f kombi
Jest:
Golf IV SDI
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote="Passlandis"]Czy w Polo '92r stosowano wspomaganie kierownicy[/quote]
nigdy nie było :!:
może być pęknięta guma z maglownicy i naleciało do niej syfu i wody może sie zacierać :jester:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Jak najbardziej nie ma wspomagania :)
Obrazek
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

[quote="sebi_o"]Gdzie szukac tej sruby regulacyjnej ?? z gory z dolu ??i jak najlepiej do niej podejsc zeby sie nie nameczyc ??[/quote]

Obrazek

Najlepiej od dołu
Obrazek
D
DeeX
Newbie
Newbie

Post autor: DeeX »

Podłączę się do tematu.
Próbował ktoś kiedyś przerabiać jakimś małym kosztem układ kierowniczy? Wymiana maglownicy? Hydrauliczne/elektryczne wspomaganie? Kiedyś widziałem temat w którym ktoś zakładał wspomaganie elektryczne ale nie mogę go znaleźć...
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”