Polo 6R Highline Black - 1.2 TSI - sPoOn // grill GTI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Witam serdecznie wszystkich!

Mój kolejny projekt dotyczył wymiany przedniego grilla na ten z wersji GTI nowego Polo.
Zdecydowałem się na taką zmianę, ponieważ nowy grill posiada piękny wzór plastra miodu nadający auto dodatkowego pazura i sportowego wyglądu w przeciwieństwie do zwykłego poprzedniego pasa z wersji Highline.
Aby jednak uniknąć efektu tak zwanego "wiejskiego tuningu", który osiągamy choćby wtedy, gdy w swoim aucie stosujemy oznaczenia GTI podczas gdy wcale GTI nie posiadamy, przed montażem grill uległ dość sporej modyfikacji.

Oprócz grilla zamówiłem więc także oryginalny chromowany napis TSI, który trafił na miejsce literek GTI.

Dodatkowo, czerwone paski charakterystyczne dla wersji GTI postanowiłem zamienić na chromowane, aby nowy grill komponował się z wyglądem wersji Highline i chromowym paskiem na dolnym grillu w zderzaku. W tym celu zakupiłem dobrej jakości, niemiecką folię Orastick, którą udało mi się dorwać w jednym jedynym sklepie w Polsce :)

Muszę przyznać, że oklejanie pasków nie należało do przyjemności, a mój pokój co chwilę wypełniały soczyste słowa wyrażające irytację, ale ostatecznie udało się okleić cztery sztuki w zadowalający sposób. Owszem, folia nigdy nie będzie prawdziwą warstwą chromu i gdy przyłoży się blisko oko da się zauważyć delikatne niedoskonałości typu malutki bąbelek powietrza tu i tam, aczkolwiek kiedy patrzymy na auto w standardowy sposób, z odległości powiedzmy pół metra wszystko wygląda jak fabryczne.

Mi osobiście ostateczny efekt bardzo się podoba, auto zyskało lekko sportowy charakter. Oczywiście wszystko zostało wykonane na oryginalnych częściach VW zamówionych w ASO i sprowadzonych z Niemiec.
Proces modyfikacji grilla oraz jego montażu i efekt końcowy możecie zobaczyć na zamieszczonych fotkach standardowo na pierwszej stronie tematu. Niestety nie miałem czasu umyć auta więc wybaczcie, że nie błyszczy :) Czekam na Wasze komentarze i oceny.

Kolejny mod jak dobrze pójdzie w okolicach września.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

No można rzec, że pierwsze Polo 6R GTI na forum, bo już w 2 rzeczy z tejże wersji ;). Mod jak najbardziej na miejscu i zrobiony z głową. Oby tak dalej :oki: i czekamy do września z niecierpliwością.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Mod planowany na wrzesień może się niestety oddalić ze względu na inne wydatki, które mnie dopadły.
Jest za to jeden malutki, który planowałem już od dawna, czyli oficjalne oznakowanie Polówki klubową wlepką. Teraz już na dobre stała się członkiem naszego klubu :) Poniżej foty:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

A gdzie znaczek klubowy? :acute:
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

pawellini: a ja jakoś lubię minimalizm :)
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

No i dupa. Jest pierwsza szkoda. 2 lutego przy tych dużych mrozach na poziomie -20 od odprysku po uderzeniu kamienia na szybie czołowej rozeszło się pęknięcie na całej szerokości szyby praktycznie. Co poradzić. Szkoda będzie usuwana z AC. Szyba już zamówiona w ASO, powinna dojechać z Niemiec w tym tygodniu. Mam nadzieję, że mi to dobrze i szczelnie zrobią.
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote=""sPoOn""]Mam nadzieję, że mi to dobrze i szczelnie zrobią.[/quote]

też Ci tego życze, ale gdyby nie to zawsze można reklamować potem :blush2:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

No dokładnie, będę ich męczył dopóki nie zrobią tak jak należy. Mam już umówiony termin, zostawiam autko z piątku na sobotę.

Update:

No i wymienili. Jest już nowiutka, super przejrzysta tafla szkła :) Oczywiście nie obyło się bez drobnych komplikacji. Fabryczna szyba siedziała ponoć tak ciasno, że nie byli w stanie jej wyciąć do końca żyłką, bo ta blokowała się i wrzynała w szybę.
Musieli ściągnąć jakiś specjalny hydrauliczny sprzęcior do wycinania i w końcu jakoś poszło.

Jedyne do czego mogę się przyczepić, to do tego, że przy tych próbach wycinania lekko zajechali mi lakier na słupku od strony szyby, rysa jest mała i widać ją dopiero jak się przyjrzy, no ale fakt jest faktem.
Kazałem dopisać w protokole i mam się umówić z kierownikiem serwisu, żeby ocenił jak mają to naprawić.
Dobre chociaż to, że padło słowo "przepraszam", bo z tego co słyszałem różnie z tym bywa w niektórych ASO.
Oczywiście na samą wymianę dają dwa lata gwarancji.

Póki co, w drodze do domu stwierdziłem, że nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy więc chyba jest dobrze osadzona.
Zobaczymy jak ze szczelnością podczas deszczów, bo dziś nie padało.
Autko dosycha sobie teraz w hali garażowej.
Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

sPoOn- tak z ciekawości, jakie są koszta wymiany szyby w ASO? Może masz jakąś kalkulacje z AC.
Awatar użytkownika
Matti 6n
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Matti 6n »

te szyby w nowych autach to :banghead: u mnie opel będzie miał w tym roku 5 lat i chyba czwarta szyba będzie do wymiany :/
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

[quote=""kuci5""]sPoOn- tak z ciekawości, jakie są koszta wymiany szyby w ASO? Może masz jakąś kalkulacje z AC.[/quote]

Wiesz co, nie pamiętam dokładnie, ale jak mi wyliczyli z robocizną to wychodziło gdzieś pod 2k nawet o ile dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Roffie89 »

Może w końcu kolega zawitał by na spocie? ;>
ODPOWIEDZ

Wróć do „6R”