Mój kolejny projekt dotyczył wymiany przedniego grilla na ten z wersji GTI nowego Polo.
Zdecydowałem się na taką zmianę, ponieważ nowy grill posiada piękny wzór plastra miodu nadający auto dodatkowego pazura i sportowego wyglądu w przeciwieństwie do zwykłego poprzedniego pasa z wersji Highline.
Aby jednak uniknąć efektu tak zwanego "wiejskiego tuningu", który osiągamy choćby wtedy, gdy w swoim aucie stosujemy oznaczenia GTI podczas gdy wcale GTI nie posiadamy, przed montażem grill uległ dość sporej modyfikacji.
Oprócz grilla zamówiłem więc także oryginalny chromowany napis TSI, który trafił na miejsce literek GTI.
Dodatkowo, czerwone paski charakterystyczne dla wersji GTI postanowiłem zamienić na chromowane, aby nowy grill komponował się z wyglądem wersji Highline i chromowym paskiem na dolnym grillu w zderzaku. W tym celu zakupiłem dobrej jakości, niemiecką folię Orastick, którą udało mi się dorwać w jednym jedynym sklepie w Polsce

Muszę przyznać, że oklejanie pasków nie należało do przyjemności, a mój pokój co chwilę wypełniały soczyste słowa wyrażające irytację, ale ostatecznie udało się okleić cztery sztuki w zadowalający sposób. Owszem, folia nigdy nie będzie prawdziwą warstwą chromu i gdy przyłoży się blisko oko da się zauważyć delikatne niedoskonałości typu malutki bąbelek powietrza tu i tam, aczkolwiek kiedy patrzymy na auto w standardowy sposób, z odległości powiedzmy pół metra wszystko wygląda jak fabryczne.
Mi osobiście ostateczny efekt bardzo się podoba, auto zyskało lekko sportowy charakter. Oczywiście wszystko zostało wykonane na oryginalnych częściach VW zamówionych w ASO i sprowadzonych z Niemiec.
Proces modyfikacji grilla oraz jego montażu i efekt końcowy możecie zobaczyć na zamieszczonych fotkach standardowo na pierwszej stronie tematu. Niestety nie miałem czasu umyć auta więc wybaczcie, że nie błyszczy

Kolejny mod jak dobrze pójdzie w okolicach września.
Pozdrawiam!