Zmieniać olej?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
Rangers76

Post autor: Rangers76 »

Witam
Kolega @Borek, @radek_w83 i @witoldo235 piszą bzdury.
Nie zmienia się oleju gęstszego (mineralnego) na rzadszy (półsyntetyczny !!!!!!!!!!!)
@zielak nie słuchaj ich. Poprzez taką wymianę pięknie wypłukasz sobie silnik.
Potem wyjdą Ci wszystkie ewentualne nieszczelności o czym pisze @Dziadek13.
Jak autko Ci dobrze pali to na każdym oleju zapali nie ważne w jakich warunkach pogody.
Śmigaj dalej na mineralnym i nie kombinuj a jeśli masz kaskę zainwestuj w olej dobrej jakości (Castrol, Mobil...)

:good: @Dziadek13

PozDrawiaM
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Z czego wypłukasz ten silnik? Żaden wspólczesny olej nie robi niewiadomo jakich nagarów i osadów. Może budyniu ma zalać do silnika to będzie idealnie uszczelniony...
S
Sebasta
Newbie
Newbie

Post autor: Sebasta »

Współczesne oleje silnikowe na pewno różnią się od olejów typu selektol które ukształtowały pewne poglądy. Swego czasu lałem do silnika mineral Lotos przy przebiegu ok. 160 kkm, póżniej przeszedłem na półsyntetyk GM Genuine - zauważyłem bardziej kulturalną pracę silnika.
Z pewnych względów zrezygnowałem jednak z tego oleju i przeszedłem na Mobil półsyntetyk przy przebiegu ok. 190 kkm. Silnik pracował lepiej niż na mineralu. Oleju brał prawie tyle samo co mineralnego i bańka wystarczała od wymiany do wymiany. Przy podejmowaniu decyzji co do rodzaju oleju istotny jest stan silnika - przy używaniu dobrego oleju jego dobra kondycja na pewno się przedłuży.
z
zielak
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zielak »

No mi oleju bierze tak z 0,5l na 10 tys km. Nie wydaje mi sie żebym silnik był w złym stanie, fakt faktem pracuje dość głośno, ale chyba taka jego natura.
Czyli co, przy zmianie na połsyntetyk np Castrol 10W40 trzeba robić płukanie silnika , tak? ile to kosztuje mniej wiecej?

Aha, wczoraj zauważyłem, że musze dolać oleju, a nie mam juz tego 15w40 Oplowskiego co mam zalany. Kupiłbym 1l, ale nie wiem jaki najlepiej bo tego oplowskiego nie ma w malych bankach. Kupić obojętnie co, byle 15 W40, dobrze myśle? Bo wymiana na wiosne...
Polo 6N, 1.0 ALL, 1998r, 190 tys km.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Widze ze trzena skonczyc jakas szkole samochodowa by zrozumiec fakt ze olej dobiera sie zaleznie od klimatu czyli 10W 40 jest na klimat polski 0W40 to sobie mozna zalac ale w Norwegii. Co innego klasa oleju ktora nie ma w zasadzi enic wspolnego jak ama lepkosc czyli to co zawsze podajecie- 5W40 czy 10W40.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zielak napisał:
Czyli co, przy zmianie na połsyntetyk np Castrol 10W40 trzeba robić płukanie silnika , tak? ile to kosztuje mniej wiecej?
jakieś 16 zł kosztuje płukanka silnika STP engine flush, zalewasz przed wymianą do oleju, silnik ma pracować na luzie przez 20-30 minut (nie wolno gazować) następnie zlewasz cały stary olej, zalewasz nowym i tyle.
Ja tak zrobiłem i nie miałem problemów, silnik odziwo od wymiany do wymiany nie żre nic, tzn może i żre ale na bagnecie zawsze tyle samo jest.
Co do olejów to półsyntetyki mają w sobie 70% oleju mineralnego, a reszta to olej HC lub syntetyk i dodatki.
Kiedyś oleje nie wolno było mieszać bo mogła się z nich zrobić galareta....dzisiaj można spokojnie mieszać uwzględniając to że psujemy zakładany balans różnych dodatków :!:
Co do zmian z półsyntetyka na syntetyk wraz z płukanką to silnika nie uszkodzi,
można też użyć oleju 10W40 na bazie całkowicie syntetycznej, firma petronas robi takie oleje:
nazywa się on syntium 1000, ma b.wysoką klasę API:SM czyli taką co najlepsze syntetyki.
Co do zmiany z minerałka na pełen syntetyk tu może być ryzyko, i raczej nie przechodzi się w drugą stronę.
Kolego możesz lać spokojnie jakiś inny mineralny na dolewki, ten oplowski olej GM ma klasyfikacje API:SL/CF A3/B3
i jak kupisz na dolewkę to kup dowolny olej jaki ci się podoba tylko żeby zgadzał się z tymi klasyfikacjami powyżej.
civic r18a2/407 1,6 HDi
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote="Borek"]Z czego wypłukasz ten silnik? Żaden wspólczesny olej nie robi niewiadomo jakich nagarów i osadów[/quote]
Jesteś w błędzie i nie pisz bzdur właśnie te nagary,kawałeczki osadów które uszczelniają ten silnik a powstały już dość dawno w silniku i wypłukane przez rzadszy półsyntetyk zatykają kanaliki np hydraulicznych regulatorów zaworów no ale też co gorsze zatykają kanaliki doprowadzające olej do panewek,do smarowania wałka rozrządu i inne kanały potrzebne do smarowania silnika tak więć widzisz jakie straty może ponieść przez złą podpowiedż właściciel autka.
[quote="rat4"]Co do olejów to półsyntetyki mają w sobie 70% oleju mineralnego, a reszta to olej HC lub syntetyk i dodatki.[/quote]
Właśnie te dodatki płuczące,myjące są powodem że nie zmieniamy z mineralnego na półsyntetyk.
Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michał25 »

http://www.auto-swiat.pl/artykuly,Jaki- ... 045,2.html koledzy proponuje mała lekture na temat oleju silnikowego
Ostatnio zmieniony 04 lis 2009, 19:07 przez michał25, łącznie zmieniany 1 raz.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Ten gościu jak go zwolnili na emeryture to pisał że oleju nie trza wymieniać tylko dolewać a wymiana olejów to tylko chwyt marketingowy firm,ale jak pracował to tego nie pisał.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

panowie przypomina mi sie dyskusja na forum TDI tam temat oleju mial chyba ze 30 stron i po przeczytaniu wszystkich doszedlem do wniosku ze kazdy z nas w tej dziedzinie jest wyjątkowym specjalistą ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
R
Rangers76

Post autor: Rangers76 »

[quote="Dziadek13"][quote="Borek"]Z czego wypłukasz ten silnik? Żaden wspólczesny olej nie robi niewiadomo jakich nagarów i osadów[/quote]
Jesteś w błędzie i nie pisz bzdur właśnie te nagary,kawałeczki osadów które uszczelniają ten silnik a powstały już dość dawno w silniku i wypłukane przez rzadszy półsyntetyk zatykają kanaliki np hydraulicznych regulatorów zaworów no ale też co gorsze zatykają kanaliki doprowadzające olej do panewek,do smarowania wałka rozrządu i inne kanały potrzebne do smarowania silnika tak więć widzisz jakie straty może ponieść przez złą podpowiedż właściciel autka.
[quote="rat4"]Co do olejów to półsyntetyki mają w sobie 70% oleju mineralnego, a reszta to olej HC lub syntetyk i dodatki.[/quote]
Właśnie te dodatki płuczące,myjące są powodem że nie zmieniamy z mineralnego na półsyntetyk.[/quote]

Racja @Dziadek13
:oki:
Awatar użytkownika
Jendrol
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jendrol »

Zastanawiam sie nad zmianą oleju z Castrola 10w-40 na Mobil Syst S 5W40 Vw 502.00 and 505.00 :scratch: . Tylko z tego co wyczytałem z internetu to ten castrol to nie jest prawdziwy półsynetyk tylko jakis chydrokrakowany. Oparłem sie na linku który podał Rat4: http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf
Jak kupiłem polówke to miała niecałe 124000(i była kartka z olejem-że był wlany 5w-40, ale jaki to nie było) przejechane i wlałem Mobila 5w50. I z tego co pamiętam nic sie nie działo-tzn, nie widziałem na bagnecie jakiś ubytków oleju. Potem zmieniłem Mobil 5w50 na Castrol 5w-40 jakieś 2 sezony a teraz 2 ost sezony na Castrol 10w-40.

Pytanie jest takie: czy warto by było zrobić płukanie silnika czy poprostu nie płukać, tylko lać tego Mobila 5w-40(nie robiłem tego wcześniej w polówce-tylko lałem olej). Teraz mam najechane niewiele bo 160 kkm(nie wiem czy to do końca prawdziwy przebieg). I czy po tym "zabiegu" płukania nie pogorsze tylko.
Poza tym olej zawsze zmieniałem co roku nawet gdy nie przejechałem 10kkm.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ja też co 10 tyś zmieniam :D
nic nie pogorszysz to właśnie płukanka jest po to aby szlamy rozpuścić przed zalaniem nowego oleju, a nie żeby w razie "w" nowym olejem to rozpuszczać, ja robię płukankę co kilka lat i nic złego z tego tytułu się nie dzieje.
Jeśli wiesz że twój silnik jest zdrowy sprawdzałeś kompresję i jest wysoka no to nie bój nic,
jeśli masz wątpliwości co do przebiegu to zrób kompresję na wszystkich cylindrach, jeśli będzie 14 i lub powyżej to silnik w super stanie, u mnie wyszło przy 158 tyś 14/15,5/14,5/14,5 gdzie norma wynosi od 10-15 w silniku benzynowym
:!: zaznaczam że jakiekolwiek zmiany oleju robisz na własne ryzyko, dla mnie ryzyko to do starego samochodu gdzie miałeś minerała wlać syntetyk, zmiana z półsyntetyka na syntetyk to już mniejsze ryzyko i sam bym się nie bał tego robić
Nie jest to zalecane przez większość ale czasem większość się myli....i jednak ludzie ryzykują i zmieniają oleje na lepsze.
Pytanie nr 1 do ciebie Jendrol, czemu zmieniłeś olej z 5W na 10W i znów chcesz wracać na 5W?
jak nie bałeś się zmienić na półsyntetyk to nie powinieneś mieć oporów aby zmienić znów na syntetyk?
Masz już doświadczenie w takich zmianach (bez złośliwości tak piszę) :scratch:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Jendrol
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jendrol »

[quote="rat4"]ja też co 10 tyś zmieniam :D
Jeśli wiesz że twój silnik jest zdrowy sprawdzałeś kompresję[/quote] Nie sprawdzałem kompresji.
[quote="rat4"]:!: zaznaczam że jakiekolwiek zmiany oleju robisz na własne ryzyko, dla mnie ryzyko to do starego samochodu gdzie miałeś minerała wlać syntetyk, zmiana z półsyntetyka na syntetyk to już mniejsze ryzyko i sam bym się nie bał tego robić[/quote]
Minerała tam raczej nie było. Tak jak napisałem była naklejka na przewodzie gumowym przy zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzącego 5w-40 Pisze raczej bo nie wiem jaki olej stosował poprzedni właściciel bo autko kupiłem od handlarza.
[quote="rat4"]Pytanie nr 1 do ciebie Jendrol, czemu zmieniłeś olej z 5W na 10W i znów chcesz wracać na 5W?[/quote]
dlaczego zmieniłem: bo pomyśłałem, że silnik już stary to pewnie już nie moge jeździć na syntetyku bo w końcu sie rozszczelni i że lepszy i może tańszy bedzie półsynt.
A to że wlałem Mobile 5w-50 to przypadek :-? bo mechanik mi "doradził mobil 15w-40 a że nie było w sklepie to wziąłem Mobil 5w-50 :nea:
dlatego chce wrócić na 5w bo:
1. poczytałem troche postów/info co do olejów syntetycznych-że poprostu są lepsze, a poza tym skłoniły mnie te niskie temp. ostatnio i że temp. płynięcia syntetyku jest niższa niż minerała. I "szklanki" tak nie stukają długo od uruchomienia raczej na takim oleju.
2. Syntetyk nie zostawia syfu jak minerał
3. Silnik dłużej by pożył na syntetyku
3 Uznałem, że Mobil 5w-40 bedzie jednak lepszy od Castrola 10w-40
[quote="rat4"]jak nie bałeś się zmienić na półsyntetyk to nie powinieneś mieć oporów aby zmienić znów na syntetyk? Masz już doświadczenie w takich zmianach (bez złośliwości tak piszę) :scratch:[/quote]
Doświadczenia nie mam. Właśnie to bedzie pierwsze. I dlatego nie chce przedobrzyć z tym olejem.

A 1 rzecz mnie zastanawia:czy jak wleje ten preparat do płukania to czy nie bedzie on zbyt agresywny dla uszczelnień silnika. Czy poprostu sie nie rozszczelni za jakiś czas.
W sumie to i tak jest pewne ryzyko które i tak ja poniose jak by sie okazało że silnik żre olej potem czy gdzieś na uszcz. puszcza
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ja z powodzeniem stosuję płukankę i nic złego mi to nie wyrządziło zaraz po jak i kilkadziesiąt tyś km po zastosowaniu,
sprawdź kompresję i potem decyduj
oleje jakie zalecane są do AKV możesz stosować bez problemu, ja bym się bał jakbyś zmieniał z minerała na syntetyk to byłby hardcore ale w twoim przypadku raczej nie bałbym się, sam zamieniłem olej 10W40 półsyntetyk na 10W40 syntetyk i sobie chwalę. Tu masz tabelkę:
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”