Zamarznięte drzwi.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
jarodek
Newbie
Newbie

Post autor: jarodek »

Pamiętam ten problem z zeszłej zimy. Wsiadam do auta, zamykam drzwi, chcę wyjść oskrobać a tu kupa...nie mogę się wydostać :grin: Zrobiłem jak podpowiadali koledzy - demontaż zamka, czyszczenie w benzynie, suszenie, wazelinka i działa. Przy okazji podkleiłem mate/folię pod tapicerką drzwi.
Obrazek
Awatar użytkownika
felis
Newbie
Newbie

Post autor: felis »

Witam
Więc jest sobota, a ja wziąłem się za smarowanie zamka i całego układu zamykającego. Po ściągnięciu osłony drzwi natrafiłem na piankę uszczelniającą, która jest przymocowana kilkoma białymi "kołkami". Jak je ściągnąć. Nie chciałbym żadnego z nich uszkodzić więc proszę o radę jak je ściągnąć.
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

felis
pianka mocowana jest na kleju, mozesz spokojnie odkleić, pozniej powinna sie bez problemu spowrotem przykleic bo jest to klej/masa "wielokrotnego uzytku" :)
Awatar użytkownika
felis
Newbie
Newbie

Paffcio - zgadza się jest tam klej ale jeszcze ok 8 takich plastikowych "mocować". One także przytrzymują tą piankę. Jedno jest akurat przy zamku. Chciałbym je wyciągnąć bez żadnego uszczerbku. Próbowałem je odkręcić ale nic się nie działo. Kręci się w kółko.
Awatar użytkownika
CinkoPolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: CinkoPolo »

Mam ten sam problem,ale tylko z drzwiami od kierowcy,jutro śmigam kupić jakąś uszczelkę w sprayu,bo jak na razie używam odmrażacza do szyb żeby otworzyć drzwi :grin: Psiknę parę razy w górnej części drzwi i puszcza po trzech minutach,jak już otworzę widać szron w tej właśnie części drzwi :) Umyłem samochód i nie nasmarowałem uszczelek,to jest przyczyną zamarzania,a zamki nie mają nic do tego,bo chodzą prawidłowo tak samo jak i klamki.
Ut vincas,disce pati,ut vivas,disce mori...
Obrazek
Moja Polusia na PJ
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""felis""]Paffcio - zgadza się jest tam klej ale jeszcze ok 8 takich plastikowych "mocować". One także przytrzymują tą piankę. Jedno jest akurat przy zamku. Chciałbym je wyciągnąć bez żadnego uszczerbku. Próbowałem je odkręcić ale nic się nie działo. Kręci się w kółko.[/quote]
Te plastikowe mocowania to klipsy trzymające boczek na swoim miejscu. A dokładniej część klipsa. Druga część nasadzasz na to białe mocowanie.
Żeby wyjąć ten element trzeba użyć trochę perswazji siłowej :) Jest on zrobiony na taki jakby zatrzask w kształcie litery V. Po przejściu przez otwór rozginają się ramiona i w ten sposób się on blokuje. Jak znajde ten klip to wrzuce foto.
F
FiDO

Post autor: FiDO »

Tez mialem problem z zamarznietym zamkiem jakis tydzien temu przy pierwszych mrozach. Nie moglem nawet kluczyka wsadzic do konca, nie mowiac juz o jego przekreceniu. Potraktowalem go troche preparatem do zamkow samochodowych, dokladnie takim: http://www.sunnycar.pl/pl/katalog.php?gr=5&prod=36 (dostepny w Tesco). Psiknalem go od strony kluczyka i jak narazie mam spokoj, mimo ze jest zimniej niz wtedy.
Awatar użytkownika
CinkoPolo
Początkujący
Początkujący

Popsikałem dziś uszczelki silikonem do uszczelek i nic to nie dało.Zamknąłem samochód i gdy po czterech godzinach poszedłem do Poli próbując otworzyć drzwi,były przymarznięte :angry2:
Obrazek
Moja Polusia na PJ
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

CinkoPolo jeżeli to tylko uszczelki to wytrzyj je do sucha papierem - drzwi na styku z uszczelkami również. U mnie pomogło.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

ps. oczywiście wycieraj jak rozmrozisz :grin:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
felis
Newbie
Newbie

czaja454 - dzięki za informacje. Nie chciałem tego zniszczyć ale coś mi się zdaje, że bez przemocy nie obejdzie się.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

p
pawłov
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawłov »

ja mam podobny problem co felis. Jednak u mnie problem występuje tylko po stronie kierowcy i wygląda to tak że jedynie z zewnątrz da się otworzyć drzwi bo od wewnątrz nie da rady, klamka rusza się bez żadnego oporu ale drzwi nie chcą drgnąć. Na początku myślałem że uszkodził się mechanizm od otwierania jednak to nie wchodzi w grę bo po dłuższej jeździe Pola miło mnie zaskoczyła pozwalając normalnie wysiąść bez otwierania okna i ciągnięcia za klamkę zewn :rotfl:
Mój wózek]viewtopic.php?f=29&t=14418&p=120096#p120096[/url]

Obrazek
Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukasz6oo »

Dokładnie dzisiejszego dnia rozebrałem zamek ,wymyłem go w benzynie ekstrakcyjnej,nastepnie wysuszyłem i przesmarowałem smarem miedzianym bo akurat takowy miałem od razu można zauwazyc że zamek chodzi sporo lżej.Przyczyna jest syf w srodku zamka(kuż,wilgoc itd..)który zamarza lub tak jak w moim przypdaku powoduje ze zamek nie (odbija)prawidłowo.Na nastepny weekend zabiore sie za druga strone to może zrobie manual-a na temat konserwacji i zapobiegani zamarzania zamka.A jesli chodzi o zamarzanie wkładów w klamkach proponuje wyjac klamke rozebraz na czesci piersze,oczyscic,i nasmarowac bebenek. Zrobiłem cos takiego we wrzesniu i teraz nawet jak były te mrozy po -22 to spokojnie mogłem włożyc kluczyk i nim przekręcic a kiedys tylko delikatny mróz i sie mordowałem np po nocce w pracy.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 23:07 przez lukasz6oo, łącznie zmieniany 1 raz.
RUMAK
Awatar użytkownika
CinkoPolo
Początkujący
Początkujący

[quote=""Artpolo""]CinkoPolo jeżeli to tylko uszczelki to wytrzyj je do sucha papierem - drzwi na styku z uszczelkami również. U mnie pomogło.[/quote]
Wszystko było wytarte do sucha Artpolo :)
Teraz zamiast silikonu użyłem zwykłego oleju jadalnego i jak na razie mam spokój :grin:
Obrazek
Moja Polusia na PJ
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”